ΚοινωνίαΑρχείο

Τι ισχύει για τις εκκλησίες: Αύξηση επιτρεπόμενων πιστών και πολλαπλές λειτουργίες την ημέρα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί κλήρο και πιστούς να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις αποφάσεις της πολιτείας σχετικά με τον εκκλησιασμό την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε νωρίτερα θα τελεστούν Θείες Λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, όπου σε κάθε ναό θα μπορούν να προσέλθουν μέχρι και 25 πιστοί, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς μέχρι και 50.

Πιο συγκεκριμένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, μεταξύ άλλων, έλαβε και τις εξής αποφάσεις:

Η Ιερά Σύνοδος, έχοντας ως προτεραιότητα την διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και ζωής, προέτρεψε μέσω ανακοινώσεων και Εγκυκλίων όλες τις Μητροπόλεις, Ενορίες, Μονές και Ιδρύματα και άπαντες τους κληρικούς και λαικούς, να τηρούν επακριβώς τα νομοθετούμενα μέτρα, εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών.

Δηλώνει ότι αντιλαμβανομένη την εξαιρετικά κρίσιμη υγειονομική κατάσταση της Χώρας, αποστέλλει σήμερα Εγκύκλιο προς τους κατά τόπους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, διά της οποίας παρέχονται ακριβείς οδηγίες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5509/15-12-2020 για την υπό αυστηρούς περιορισμούς λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο, όπως κατωτέρω:

1) Οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ᾿ ιδίαν προσευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας καθ᾿ όλη την διάρκεια των ιεροπραξιών), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς Ναούς τον αριθμό των 25 προσώπων και σε κεντρικούς Ναούς των 50 προσώπων.

2) Προς τον σκοπό αποφυγής της παρουσίας πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, οι Ιερές Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.

3) Κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.

4) Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) προτρέπονται να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους.

5) Οι Κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων κάθε Ιερού Ναού καθίστανται υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων και καθοδηγήσεως των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού του Ναού τους. Καλούνται να εποπτεύσουν με την δέουσα εγρήγορση και απαρέγκλιτη ακρίβεια την τήρηση των παραπάνω οδηγιών, αναλογιζόμενοι την ευθύνη προστασίας της υγείας που αναλαμβάνουν έναντι της Πολιτείας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Ακόμη, απεφάσισε ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνον ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επίσης, απευθύνεται προς τους πιστούς Ορθοδόξους χριστιανούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και ζητά από όλους να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιλέξουν την λιτότητα και απλότητα στον εορτασμό αυτών των Ημερών, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα, χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές και επαφές με πολλούς ανθρώπους.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλα τα μέλη της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους 9.000 Κληρικούς Αυτής και τον πιστό Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που όρισε η Ελληνική Πολιτεία και απεφάσισε η Ιερά Σύνοδος ως προς την τέλεση της Θείας Λατρείας, αποτελώντας εν τέλει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πολίτες του Κράτους μας», καταλήγει.

Προσφυγή στο ΣΤΕ για τα απαγορευτικά μέτρα

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρεις δικηγόροι και ζητούν να ανασταλούν τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στις εκκλησίες στρεφόμενοι κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, μόνο με τους ιερείς, κλπ.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους στο ΣτΕ ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, ζητούν από το ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει», να αναστέλλει και να ακυρώνει την υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠοικ.80189/12.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση (και την προγενέστερη αυτής) που προβλέπει έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κλπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

Τέλος, αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.