ΚοινωνίαΑρχείο

Παιδιά κατώτερου θεού τα πρωτάκια των γυμνασίων;

Έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ ακολούθησε μετά το δημοσίευμα του anagnostis για τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, αλλά και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, σχετικά με την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας, από τους μαθητές.

Στο συγκεκριμένο σχολείο, ενενήντα τρείς μαθητές επέλεξαν για ξένη γλώσσα ανάμεσα στα Γαλλικά και Γερμανικά, την Γαλλική γλώσσα. Επομένως τα τμήματα των Γαλλικών θα έπρεπε να είναι τέσσερα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην Πρώτη Τάξη του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου και οι μαθητές που περισσεύουν – αν δεν δοθεί λύση – θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν τη Γερμανική γλώσσα, μη μπορώντας να κάνουν το μάθημα της επιλογής τους και κυρίως το μάθημα που ξεκίνησαν στο δημοτικό σχολείο.

Η ΕΛΜΕ Αργολίδας παίρνει θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα και ζητά παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας:

Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, των μετεγγραφών και την συγκρότηση των τμημάτων Β΄ Ξένης γλώσσας, παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί  μαθητές των σχολείων της περιφερειακής μας ενότητας (νομού μας) να  κατατάσσονται σε τμήματα διαφορετικής β΄ ξένης γλώσσας από αυτήν που είχαν επιλέξει.  Αυτό συμβαίνει, επειδή το ισχύον πλαίσιο προβλέπει αυστηρά ίσο αριθμό τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας με αυτόν των τμημάτων γενικής παιδείας. 

Οι περιορισμοί αυτοί φαλκιδεύουν το δικαίωμα της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας εξωθώντας παράλληλα  τους γονείς -σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο – να προστρέξουν σε ιδιωτικούς φορείς, ενώ συρρικνώνουν ταυτόχρονα με βίαιο τρόπο  την διδασκαλία και απαξιώνουν   το έργο των συναδέλφων εκπαιδευτικών που την διδάσκουν. 

Κατόπιν τούτων, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας ζητά την παρέμβαση της ΟΛΜΕ  προς το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση λειτουργίας,  κατά παρέκκλιση  όπου υπάρχει πρόβλημα, τμημάτων β ξένης γλώσσας στα γυμνάσια της Αργολίδας, ώστε να μην αναγκαστούν οι μαθητές να αλλάξουν 2η ξένη γλώσσα.  (Προτείνουμε να ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις το ν+1 , όπου «ν» τα τμήματα γενικής παιδείας της κάθε τάξης του σχολείου).

Να επισημάνουμε τέλος ότι η έγκριση των τμημάτων αυτών δεν απαιτεί πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι οι λίγες επιπλέον ώρες που απαιτούνται δύναται να καλυφθούν  από το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.