ΆρθροΑρχείο

Κανιβαλισμός και φάμπρικες της τοπικής κοινωνίας για τους …«λαθραίους»

Είναι απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην κατά τ΄ άλλα «ήρεμη» τοπική κοινωνία, που απολαμβάνει την ησυχία της στον καναπέ και σχολιάζει αβασάνιστα στα παράθυρα των κοινωνικών δικτύων για την προσφυγιά – μετανάστευση, που είναι πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σήμερα.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας βγάζουν χολή, πλέον, εναντίον όσων έχουν αντίθετη άποψη από τη δική τους σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Άνθρωποι που τόσα χρόνια αδιαφορούσαν για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, αφού θεωρούσαν ότι η Λέσβος είναι μακριά και δεν τους αγγίζει.

Άκης Γκάτζιος   

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει με φράσεις μίσους ανθρώπων κατά ανθρώπων, επειδή μόνο και μόνο «οι ξένοι» γεννήθηκαν σε άλλη χώρα και αναζητούν μια καλύτερη τύχη για τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Φράσεις που πολλές φορές εκστομίζονται και από απογόνους προσφύγων που κάποτε έφυγαν από τον τόπο τους, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Απογόνους προσφύγων, που όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους έφτασαν στην Ελλάδα, οι ντόπιοι τους αποκαλούσαν βρομιάρηδες και τουρκόσπορους, αλλά παράλληλα ήθελαν και να τους εκμεταλλευτούν και να πλουτίσουν εις βάρος τους.

Και πόσοι απ΄ όλους αυτούς παράλληλα, ετοιμάζονται σήμερα να πλουτίσουν στήνοντας φάμπρικες για να ρουφήξουν το αίμα (το πορτοφόλι αν δεν γίνεται κατανοητό) των προσφύγων – μεταναστών, που ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι εδώ στο επόμενο διάστημα. Και να εκμεταλλευτούν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, που είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σε μια χώρα που παραμένει έρμαιο των αποφάσεων και της αδιαφορίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα κύματα όσων φτάνουν εδώ, είτε προέρχονται από τη Συρία, είτε από την Ασία και την Αφρική (μικρή σημασία έχει).

Ξεσκεπάζει πολλούς το ενδεχόμενο ότι μπορεί να φιλοξενηθούν στο Ναύπλιο ή τη γύρω περιοχή, άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν. Ακόμα και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ότι το Γυμνάσιο Κουτσοποδίου δύναται να λειτουργήσει ως τάξη υποδοχής προσφυγόπουλων το σχολικό έτος 2019-2020, τους προκαλεί να σχολιάζουν με τα χειρότερα λόγια, ακόμα και τα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Κανιβαλίζουν παράλληλα, εναντίον όποιου τολμά να έχει αντίθετη άποψη, είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα (μικρή σημασία έχει αυτό) και σηκώνουν φράκτες στην κοινωνία, διαχωρίζοντας τον κόσμο στους μεν και στους δε.

Το δικό μας χωριό να είναι καλά, και άσε τα νησιά να τα βγάλουν πέρα με το μεταναστευτικό, σκέφτονται… Κι ας κάποιοι συνάνθρωποι στοιβαγμένοι στη Μόρια, ζουν στην απόλυτη φρίκη. Κι ας κάποιες άλλες τοπικές κοινωνίες σηκώνουν όλο το βάρος του προβλήματος.

Ξεχνούν ότι αναφέρονται σε ανθρώπους και μιλούν για λαθραίους. Λαθραία παιδιά… που έφτασαν καλώς ή κακώς στην Ελλάδα.

Λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Είτε γεννήθηκαν εδώ είτε παραπέρα.

Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί φέτος 45.600 άτομα… Μια χώρα που – όπως πάντα – είναι απροετοίμαστη και ξαφνιασμένη με τις όποιες εξελίξεις και τα όποια γεωπολιτικά παιγνίδια. Έχει υποδεχθεί καλώς ή κακώς όμως ανθρώπους, που έχουν ανάγκη από ανθρώπινη μεταχείριση και όχι από εθνικιστικές κορόνες.