ΚοινωνίαΑρχείο

Εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας σε Άργος και Ναύπλιο

50 εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους και της Επιδαύρου. 

Οι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν στο αρχαίο Θέατρο Άργους, κορυφαίο μνημείο πολιτισμού για την πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του ελλαδικού κόσμου κατά την αρχαιότητα. Ακόμη, γνώρισαν τις Θέρμες, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την Αρχαία Αγορά του Άργους. 

Η ομάδα κατέληξε στην Επίδαυρο, όπου είχε την εμπειρία μιας ιδιαίτερης ξενάγησης στο αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου από τον εκ των κορυφαίων αρχαιολόγων του τόπου μας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των ανασκαφών στο Ασκληπιείο από το 1974 έως σήμερα, καθώς και της ανάταξης και αποκατάστασης των μνημείων της Επιδαύρου μέχρι πρόσφατα. Ήταν η τρίτη επίσκεψη εργαζομένων που έχει οργανώσει η εταιρεία στο Ιερό.

Εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας σε Άργος και Ναύπλιο

Οι επισκέπτες ακολούθησαν τα βήματα της αυθεντικής εισόδου και διαδρομής στον αρχαιολογικό χώρο – που αποτελεί και στόχο αποκατάστασης αντί της σημερινής, η οποία κατευθύνει αρχικά προς τον χώρο του θεάτρου. 
Ξεναγήθηκαν από τα προπύλαια του Ιερού και διαδοχικά, στα μνημεία: στις Κρήνες, τη θέση του αγάλματος του Ασκληπιού, τον Ναό, τη στοά του Αβάτου και το Εγκοιμητήριο, τη Θόλο, το τελετουργικό Εστιατόριο, τον Ξενώνα, το Στάδιο και καταληκτικά στο Θέατρο, που αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής αγωγής. 

Ο καθηγητής ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τα επί μέρους αφηγήματα που, «με έμφαση στην παράσταση» όπως τόνισε, συνέθεταν το συνολικό αφήγημα της ιερής διαδικασίας ίασης: τη χρήση του νερού ως μέσου τελετουργικού – ψυχικού καθαρμού καθώς και θεραπείας, της διατροφής, της εγκοίμησης και των ονείρων στη θεραπευτική αγωγή, της χρήσης φαρμάκων σε συνδυασμό με τα βότανα, της επεμβατικής ιατρικής, της ίασης και του θαύματος, της άθλησης ως στοιχείου αποκατάστασης και διατήρησης της υγείας και της ψυχαγωγίας, ως μέσου θεραπείας ψυχικών νόσων.

Πρόκειται για εργαζόμενους της Interamerican, η οποία έχει υποστηρίξει χορηγικά τη μελέτη του «ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερο χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου».

Ήδη, στη βάση της εν λόγω μελέτης έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του προγράμματος. Το Ασκληπιείο, «τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής» και λίκνο της θεουργικής ιατρικής, έχει την απαρχή του στον 16ο π.Χ. αιώνα, ενώ καθιερώθηκε και αναδείχθηκε ως κέντρο ίασης μέσα από τη λατρεία του κυρίως θεραπευτή θεού, του Ασκληπιού, από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Μετά από ιστορικές περιόδους καταστροφών και στη συνέχεια νέας ακμής κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους έως και το δεύτερο ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα, η λειτουργία του τόπου ίασης συνεχίστηκε και μετά την απαγόρευση της αρχαίας θρησκείας το 426 μ.Χ., μέχρι την εγκατάλειψή του έπειτα από καταστροφικούς σεισμούς (522, 551 μ.Χ.).