14 ζητήματα του Ναυπλίου στην υπουργό Πολιτισμού
Η τοπική παράταξη Ναυπλίου «Ανάπλι εμπρός!» και οι σύμβουλοί της Κώστας Καράπαυλος και Σόλωνας Αντωνιάδης, με ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θέτουν μια σειρά από προβλήματα της πόλης του Ναυπλίου που σχετίζονται με το Υπουργείο και προτείνουν κάποιες λύσεις.
H επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ως εκ της ιδιότητάς, της επιστημοσύνης σας και της μεγάλης εμπειρίας σας, είμαστε βέβαιοι ότι έχετε γνώση των περισσοτέρων θεμάτων που αφορούν την πόλη του Ναυπλίου και σχετίζονται με το Υπουργείο σας.
Εμείς όμως που ζούμε καθημερινά τα προβλήματα που χρονίζουν επιθυμούμε να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά και συγκεντρωτικά όλα αυτά τα θέματα για να διαπιστωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο οι μεγάλες πληγές στην πόλη μας και να σας προτείνουμε κάποιες λύσεις
1. Κτήριο Βίγκα
Το κτήριο αυτό που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Κράτος ήδη από το έτος 2000, προκειμένου να στεγαστούν εκεί τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, έτσι ώστε να ελευθερωθούν χώροι στο Αρχαιολογικό Μουσείο για την διενέργεια περιοδικών εκθέσεων. Στο κτήριο αυτό υπάρχουν παλαιά εκτυπωτικά μηχανήματα. Δυστυχώς τόσα χρόνια μετά την απαλλοτρίωση, ουδέν έχει γίνει και το κτήριο ευρίσκεται σε ερειπειώδη κατάσταση και αποτελεί ντροπή για την πόλη μας. Πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες από το Υπουργείο σας και να εξευρεθούν κονδύλια για την αναπαλαίωση του κτηρίου, έστω και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ούτως ώστε και το παλαιό τυπογραφείο να αναδειχθεί και να δημιουργηθούν χώροι γραφείων και εκθέσεων. Η μακρόχρονη αδράνεια της διοίκησης μετά την απαλλοτρίωση εγκυμονεί και επί πλέον σοβαρούς κινδύνους για αυτήν καθαυτήν την αναγκαστική απαλλοτρίωση.
2. Ενιαίο εισιτήριο
Ήδη η παλαιά πρόταση μελών του “Ανάπλι εμπρός!” για την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αργολίδας έχει τύχει των αναγκαίων εγκρίσεων, πλην όμως το θέμα δεν έχει περπατήσει. Ας γίνει λοιπόν η Αργολίδα ο πρώτος νομός στην Ελλάδα που θα ισχύσει το ενιαίο εισιτήριο, κάτι που ήδη συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες της υφηλίου
3. Κτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.
Στο σημαντικότατο αυτό κτήριο της πόλης μας πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες στερεωτικές εργασίες συντήρησης του κτηρίου.
4. Μπούρτζι.
Υπάρχει πλέον η ελπίδα οι εργασίες που γίνονται στο φρούριο – σύμβολο αυτό της πόλεως του Ναυπλίου μέσω δύο διαδοχικών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες . Δυστυχώς όμως ουδείς έχει αποφασίσει μέχρι τώρα την συγκεκριμένη χρήση του επιθαλάσσιου κάστρου της πόλεώς μας. Η αναφορά ενός γενικού τίτλου περί χώρου “πολιτιστικών εκδηλώσεων” μάλλον έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης υποδηλοί. Μέλη της Τοπικής μας Παράταξης έχουν παλαιότερα προτείνει το φρούριο να στεγάσει Παράρτημα του Εγκληματολογικού Μουσείου Αθηνών, με την γκιλοτίνα και άλλα εκθέματα και με ψηφιακές εφαρμογές για την ιστορία του εγκλήματος στην χώρα μας. Το Εγκληματολογικό Μουσείο είναι σήμερα κλειστό στο κοινό. Η συγκεκριμένη δε χρήση συνάδει με τον χώρο δεδομένου ότι το Μπούρτζι του Ναυπλίου ήταν παλαιότερα η κατοικία των δημίων. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο σας να αποφασίσει την συγκεκριμένη χρήση του Κάστρου και να δει πως θα μελετηθούν και υλοποιηθούν οι αποφάσεις του.
5. Το Παλαιό Τελωνείο
Άλλο ένα εκπληκτικό κτήριο στην πόλη του Ναυπλίου , το οποίο παραμένει κλειστό επί δεκαετίες. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου με τη χρήση νέας τεχνολογίας με την ιστορία του Αργολικού κόλπου από τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι σήμεραμε αναφορά και στην ιστορία του λιμένος του Ναυπλίου, του εμπορίου, της ιστορίας των Τελωνείων, των ναυτικών εμπορευματικών μεταφορών.
6. Πύλη του Σαγρέδου.
Η Πύλη αυτή του κάστρου της Ακροναυπλίας την οποία κατασκεύασε ο Βενετός Προβλεπτής Αυγουστίνος Σαγρέδος για την επικοινωνία της Ακροναυπλίας με την κάτω πόλη παραμένει και αυτή επί δεκαετίες κλειστή παρά τις αποφάσεις και την γενική κατακραυγή της κοινωνίας του Ναυπλίου. Με μια απλή απόφασή σας, η Πύλη του Κάστρου θα πρέπει άμεσα να ανοίξει εκ νέου, έστω και για κάποιες ώρες για την εξυπηρέτηση και των πελατών του ξενοδοχείου.
7. Παλαμήδι
Είναι ντροπή για την πόλη μας που στο κάστρο του Παλαμηδίου, που είναι και μεγάλο σε έκταση, και με μεγάλη επισκεψιμότητα (το επισκέπτονται περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο) δεν υπάρχει κυλικείο με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται τα μέγιστα. Ο προμαχώναςτου Μιλτιάδη στον οποίο στεγάστηκαν οι πρώτες μετά την απελευθέρωση φύλακες στην Ελλάδα και που αποτέλεσε την πραγματική φυλακή του Κολοκοτρώνη διαθέτει στεγασμένους χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σαν χώροι εκθέσεων παρουσίασης της ιστορίας των φυλακών
8. Ακροναυπλία
Το Κάστρο της Ακροναυπλίας ως ένα σύνολο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας, λόγω της διαχρονικότητάς του, Πέραν του θέματος της κλειστής Πύλης του Σαγρέδου το Κάστρο της Ακροναυπκλίας έχει άπειρες δυνατότητες να αξιοποιηθεί. Όμως δυστυχώς παρά τις αναστηλωτικές εργασίες των τελευταίων ετών παραμένει παραμελημένο. Η Πύλη του Σαγρέδου, Οι προμαχώνες, οι σήραγγες, η Πύλη της Ειρήνης, Η κεντρική Πύλη του Κάστρου, η Τραβέρσα Γκαμπέλλο, ο επονομαζόμενος Πύργος του Βιλλεαρδουίνου, τα θεμέλια των Χριστιανικών εκκλησιών, το παλαιό νοσοκομείο μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν, να αποκτήσουν χρήσεις. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο σας να αναθέσει μελέτη για την ευστάθεια των τειχών της Ακροναυπλίας.
9. Το Παλαιό Χαμάμ
Παραμένει ένα ερείπιο ενώ θα μπορούσε να αναστηλωθεί και να λάβει την προηγούμενη χρήση του ή να στεγάσει ένα μικρό μουσείο νερών της πόλης
10. Μπανιέρες και Ναυτικός Ομιλος
Ευρίσκονται στην Ζώνη Α προστασίας της Ακροναυπλίας, είναι σήμερα κλειστά και δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια οικοδομής. Τα κτήρια αυτά πρέπει να νομιμοποιηθούν με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στην Αρβανιτιά και να λειτουργήσουν εκ νέου με χρήσεις που να συνάδουν στην ιστορικότητα της περιοχής
10. Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Παραμένει για τέταρτο χρόνο κλειστή λόγω των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας της στέγης. Με χαρά μας διαπιστώσαμε μια κινητικότητα από το Υπουργείο σας. Πλην όμως πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε ανάθεση των μελετών και στην εκτέλεση των αναγκαίων έργων.
11. Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Μια ακόμα ιστορική εκκλησία της πόλης με πολλά στατικά προβλήματα που χρήζει μειζόνων επισκευών και πρέπει να τύχει της προσοχής σας.
12. Φυλακές Λεονάρδου -Μεντρεσές
Το εκπληκτικό αυτό κτήριο κόσμημα της πόλης μας πρέπει να γίνει επισκέψιμο στο κοινό έστω και ως χώρος όπου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί κάποιες ώρες τα εργαστήρια της Αρχαιολογίας. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας προσβάσιμος χώρος με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας ώστε να λειτουργήσει ένα ανοικτό στο κοινό εργαστήριο συντήρησης των αρχαίων ευρημάτων.
13. Προστασία διατηρητέου τμήματος του Ναυπλίου
Οι παραβιάσεις του ύφους και του χρώματος του ιστορικού κέντρου της πόλης πρέπει να μην επιτρέπονται και να αντιμετωπίζονται με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας. Πρέπει να υλοποιηθούν οι μελέτες που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον αστικό εξοπλισμό της παλιάς πόλης. Να γίνουν μελέτες εφαρμογής για προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες ώστε να υπάρχει αντιμετώπιση ενιαία από την υπηρεσία (Π.χ. για στέγαστρα, τοποθέτηση κλιματιστικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ομπρέλες σκίασης, πινακίδες, προθήκες προβολής εμπορευμάτων κλπ)
14. Σχέσεις πολιτών με Εφορεία Αρχαιοτήτων
Απόλυτα αναγκαίο για την προστασία του διατηρητέου κέντρου του Ναυπλίου είναι οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται με ταχύτητα χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα με ισονομία και με θέσπιση ενιαίων κανόνων αντιμετώπισης
Κυρία Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεσθε, η πόλη του Ναυπλίου λόγω του πάχους της ιστορίας της, των μνημείων της και του παραδοσιακού της χρώματος δέον όπως τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Τα χρονίζοντα προβλήματα δεν διορθώνονται. Τα πράγματα χειροτερεύουν
Οι προσπάθειες που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν αρκούν αν η Κυβέρνηση δεν αγκαλιάσει την πόλη που έχει παίξει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στην Ελληνική ιστορία και που σήμερα συμβάλλει στην οικονομική κατάσταση της χώρας, μέσω του τουρισμού.
Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι, αν δούμε ένα-ένα , αλλά και όλα μαζί τα προβλήματα, που δεν άπτονται μόνον με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τουλάχιστον τα μνημεία μας πρέπει να διασωθούν και να αποκτήσουν συνάδουσες με την σπουδαία ιστορία τους χρήσεις».