ΠολιτικήΑρχείο

Η εντολή Κυριάκου στον Ανδριανό για τους μετανάστες

Ραντεβού στο Καβούρι έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και βουλευτές του κόμματός του προκειμένου να «καθαρίσει»την ατμόσφαιρα από τυχόν παρεξηγήσεις, παρερμηνείες ή έλλειψη ενημέρωσης για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Ήδη αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ανδριανός έχουν ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό φοβούμενοι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για το μεταναστευτικό.

Πρόσφατα μεταφέρθηκαν 440 μετανάστες σε ξενοδοχεία της Αργολίδας σε Λυγουριό και Πορτοχέλι, με τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο να ζητά ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Ερμιονίδας, αρνούμενος να δεχτεί άλλους μετανάστες πέραν από αυτούς που ήδη φιλοξενούνται στον Δήμο του. Την ίδια στιγμή φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για μετατροπή του ΚΕΜΧ σε Κλειστό Προαναχωρησιακό Κέντρο, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων που πρόσφατα επικαιροποίησε το ψήφισμα για το στρατόπεδο, με την παρέμβαση Μπαρού περί αρνιών και σκύλων να προκαλεί πάταγο.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι στην Σαββατιάτικη εσωκομματική συζήτηση πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, θα γίνει, μεταξύ άλλων, εκτενής συζήτηση για το μεταναστευτικό, με τους γαλάζιους βουλευτές να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες των περιφερειών τους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά σε αυτή τη φάση 4.000 προσφύγων στην ενδοχώρα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για καθιέρωση ορίου 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια εκτιμάται πως έχει επιδράσει θετικά σε ό,τι αφορά το κλίμα και συνιστά πλέον ένα σημαντικό επιχείρημα και για τους ίδιους τους βουλευτές κατά την επαφή τους με τους πολίτες και τους φορείς. Εκτιμάται πάντως ότι αρκετοί εξ αυτών θα επιδιώξουν να ενημερώσουν για την έως σήμερα επιβάρυνση των περιφερειών τους και το αν βρίσκονται κοντά στο όριο 1%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ζητηθεί από τα μέλη της γαλάζιας Κ.Ο. να συμβάλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών τόσο για τις πολιτικές αυστηροποίησης που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος όσο και για το προσφυγικό προφίλ των ανθρώπων που μεταφέρονται σε δομές στη ενδοχώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παρόν στην αυριανή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση θα δώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρέχοντας ενημέρωση στους γαλάζιους βουλευτές για την εφαρμογή του μυστικού σχεδίου που ήδη έχει καταρτιστεί. Βεβαίως, είναι σαφές ότι η δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη από τις Βρυξέλλες περί μη διαχειρίσιμης κατάστασης στο μεταναστευτικό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τόσο σε γαλάζιους βουλευτές, όσο και σε κυβερνητικά στελέχη. 

Στη ΝΔ υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις «ταχύτητες» βουλευτών: βουλευτές που είναι θιασώτες της σκληρότερης γραμμής στο μεταναστευτικό, βουλευτές που δέχονται πίεση από τις τοπικές κοινωνίες στις εκλογικές τους περιφέρειες υπό την προοπτική μεταφοράς αιτούντων άσυλο εκεί, αλλά και βουλευτές που είναι θιασώτες της ήπιας γραμμής και υποστηρίζουν αναφανδόν το κυβερνητικό σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα επιχειρήσει το Σάββατο να κατευνάσει τα πνεύματα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, με κυβερνητικούς επιτελείς να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.