ΆρθροΑρχείο

Γιατί ο Νεκτάριος γύρισε την πλάτη στην ξενοφοβία και το ρατσισμό

Η επίσκεψη Νεκτάριου στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Αργολίδα πριν μερικές ημέρες δεν περνάει απαρατήρητη. Την ώρα που ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές πληθαίνουν στην περιοχή, το καλωσόρισμα του δεσπότη έχει συμβολική σημασία.

Έκλεισε στόματα ο δεσπότης, με πολλαπλά μηνύματα σε μερίδα ανθρώπων της διπλανής πόρτας και στην αδιαφορία της Ευρώπης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Άκης Γκάτζιος   

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η φράση του Νεκτάριου: «Ήθελα να τους καλωσορίσω, να τους πω ότι τους αγαπάμε, ότι είμαστε κοντά τους» αφενός περικλείει την ουσία της θρησκείας που εκπροσωπεί και υπηρετεί, αφετέρου όμως – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – την απλόχερη προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ανθρώπους κατατρεγμένους, που άφησαν τον τόπο τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, περνώντας από τη φιλόξενη Ελλάδα.

Δεν κάνει πολιτική ο δεσπότης. Την υγιή και ανθρώπινη πλευρά του προβλήματος που υπάρχει καταδεικνύει. Ούτε φυσικά η κίνησή του αυτή σημαίνει: ανοίξτε τα σύνορα και …μπάτε σκύλοι κι αλέστε.

Ξέρει όμως καλά ο Μητροπολίτης, τί θα πει ξενοφοβία (η έντονη αντιπάθεια ή επιφυλακτικότητα απέναντι σε κάποιον που δεν έχει την ίδια εθνική ταυτότητα – ΠΗΓΗ: wikipedia).

Ξέρει καλά τί θα πει ρατσισμός (η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο κλπ – ΠΗΓΗ: wikipedia).

Γνωρίζει τί είναι η Ισλαμοφοβία (Τον Ιανουάριο του 2001, στο «Διεθνές Φόρουμ της Στοκχόλμης για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας” η Ισλαμοφοβία αναγνωρίστηκε ως μια μορφή μισαλλοδοξίας, μαζί με την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό – ΠΗΓΗ: wikipedia).

Η φράση του Νεκτάριου «καταλαβαίνω ότι έχετε περάσει πάρα πολλές δυσκολίες και ελπίζω να βρείτε εδώ κοντά μας την ηρεμία» είναι μια ανθρώπινη πράξη ανωτερότητας απέναντι στη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται.

Η φράση του δεσπότη «Θα ξαναπεράσω να σας δω πάλι» δεν είναι «απειλή» ενός αλλόθρησκου προς αλλόθρησκους. Είναι μια απάντηση στον κίνδυνο να θεριέψει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Μια απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας.

Ο μητροπολίτης της Αργολίδας με την επίσκεψή του στους πρόσφυγες γύρισε την πλάτη στη μισαλλοδοξία, που οδηγεί την ελληνική κοινωνία, στον τυφλό φανατισμό.

Ο Νεκτάριος με την συμβολική αυτή κίνησή του, δίνει παράλληλα μια απάντηση απέναντι σε μια Ευρώπη που κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και αφήνει την Ελλάδα μόνη της, να κουβαλάει όλο το βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Και μια απάντηση σε ένα κράτος που δείχνει ανίκανο να διαχειριστεί σωστά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.