ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Η ώρα της κρίσης για το Γηροκομείο Ναυπλίου

Σε τραγική οικονομική κατάσταση και με σοβαρό κίνδυνο άμεσης κατάσχεσης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του συνεχίζει να βρίσκεται το γηροκομείο Ναυπλίου.

Η παράταξη Αναγνωσταρά με επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, έχει ζητήσει από τις 24 Οκτωβρίου την σύγκλιση συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την εξυγίανση και σωτηρία του «ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΡΑ∆ΟΥ» ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης ως 29ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Περί συζήτησης θέματος για τη λειτουργία του Οίκου Ευγηρίας-Πρόνοια – Μαρίας Κ.Ράδου».

Παρέμβαση για το γηροκομείο έχει κάνει και η τοπική παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» έχοντας θέσει το θέμα στο συμβούλιο κοινότητας Ναυπλίου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή:

«Κύριε πρόεδρε,

Είναι γνωστή και προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας, η οικτρή οικονομική κατάσταση και το αδιέξοδο που βρίσκεται ο «ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΡΑ∆ΟΥ», το Γηροκομείο Ναυπλίου.

Συγχρόνως, η παντελής έλλειψη ενημέρωσης, που ακολούθησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και η Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια, μας κάνουν να απορούμε και να προβληματιζόμαστε για πολλά θέματα που αφορούν στο μέλλον του Ιδρύματος μιας και δε διαφαίνεται κάποια λύση.

– Επειδή, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος έχει λήξει από τις 31 Αυγούστου 2019 και μέχρι σήμερα παραμένει ακέφαλο,

– Επειδή, τα χρέη που υπάρχουν, άγνωστου πραγματικού ύψους, εκτός των βεβαιωμένων 987.113 Ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και οι δικαστικές εκκρεμότητες σε βάρος του Ιδρύματος που βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης, απαιτούν άμεση αντιμετώπιση,

– Επειδή, η περαιτέρω αδράνεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευσης του Ιδρύματος,

– Επειδή ως εκπρόσωποι των συμπολιτών μας, φέρουμε το βάρος και αισθανόμαστε την ευθύνη, να επιδιώξουμε την καλύτερη εφικτή λύση για να συνεχίσει το Ίδρυμα να υπάρχει και να εκτελεί το σπουδαίο έργο του,

παρακαλούμε όπως συγκαλέσετε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 74 παρ 2 του  Ν. 4555/19-8-2019 με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης, “για την εξυγίανση και σωτηρία του «ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΡΑ∆ΟΥ» ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του”.

Στη συνεδρίαση αυτή ζητούμε να γίνει πλήρης ενημέρωση της οικονομικής κατάστασης του Ιδρύματος, αναλυτικά οι οφειλές σε κρατικούς φορείς, εργαζόμενους, προμηθευτές, να κατατεθεί πλήρης κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων αυτού, να μας γνωρίσετε τις δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, τον αριθμό των φιλοξενουμένων στο Ίδρυμα, την ημερομηνία εισόδου τους, το σκεπτικό της επιλογής και τη μηνιαία εισφορά εκάστου, τον αριθμό των εργαζομένων στο ίδρυμα, τους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές τους, την μηνιαία δαπάνη για ΔΕΗ και ύδρευση και για δαπάνες καθαριότητας και υγειονομικής φροντίδας κατά κατηγορία, επίσης να κατατεθούν όλα τα πρακτικά και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της τελευταίας πενταετίας.

Κύριε Πρόεδρε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και ο Δήμαρχος που ορίζει τον Πρόεδρο του, είναι αυτονόητο ότι φέρουν την ευθύνη για τη λειτουργία του, συνεπώς και να μας παρουσιάσουν πλήρη και λεπτομερή στοιχεία, αυτών που ζητούμε, ώστε  αφού μελετηθούν να οριστεί νέα συνεδρίαση για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση και να ληφθεί η καλύτερη κατά το δυνατόν απόφαση για τη λειτουργία και εξυγίανσή του».