ΕυρώπηΑρχείο

4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την ανάγκη να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή προτεραιότητα το θέμα της προστασίας των άνω των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στη Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι και στην εκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα ανοίξουν τις εργασίες της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την 30η επέτειο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
 
Ολόκληρο το κείμενο της ανοικτής επιστολής:
Προς:
την Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη
τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι
την εκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν   
 
Aξιότιμοι
Η ανακοίνωση για την Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την 30η επέτειο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της οποίας έχετε την τιμή να ανοίξετε τις εργασίες, αναφέρεται στην «πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» χάρις στη Διεθνή Σύμβαση, η οποία «έχει συμβάλει στην καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόοδος έχει σημειωθεί, θα ήταν όμως λάθος να αγνοήσουμε τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που παρατηρείται σήμερα, ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενώση. Θα ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία, να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα των άνω των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.

Η πλειονότητα των παιδιών αυτών προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Έχασαν τους γονείς τους είτε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε πιο ασφαλείς χώρες, είτε στις πολεμικές συγκρούσεις στις χώρες απ’ όπου προέρχονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 4.000 ασυνόδευτους ανήλικους,  μόνο το 25% εκτιμάται ότι διαμένουν σε ασφαλείς δομές, καθώς τόσες είναι συνολικά οι θέσεις που διαθέτει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα αυξάνεται καθημερινά, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων στις «ασφαλείς ζώνες» των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης. 

Τα περισσότερα παιδιά ζουν σε συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη, αλλά μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή των χωρών της ΕΕ, προκειμένου κάθε μία να δεχθεί έναν αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών από την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως πρόσφατα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, στο αίτημα των ελληνικών Αρχών δεν υπήρξε ανταπόκριση παρά από  την Πορτογαλία. 

Δεδομένου ότι οι ανήλικοι που φθάνουν μόνοι στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα πιο ευάλωτα θύματα, εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως κινδύνους (βίας, εμπορίας ανθρώπων και κάθε είδους εκμετάλλευσης), σας ζητώ να ασκήσετε την υψηλή επιρροή σας ώστε να  αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή προτεραιότητα το θέμα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα και να προωθηθεί η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Δεν είναι απλώς ζήτημα αλληλεγγύης.  Να δώσουμε στα παιδιά που φτάνουν στην Ευρώπη την ευκαιρία να ζήσουν την παιδική ηλικία που τους αξίζει, είναι ζήτημα πολιτισμού και προσήλωσης στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει  λόγος για κανέναν επετειακό πανηγυρισμό.