ΚοινωνίαΑρχείο

Έρντινγκ, εκεί ο βιολογικός είναι ένα πάρκο

Κατά την διάρκεια της συνόδου της 9ης Ελληνογερμανικής συνέλευσης στο Έρντινγκ, μια πόλη 32.000 κατοίκων περίπου γύρω στα 40χιλ. έξω από το Μόναχο, περιελαμβάνόταν και η επίσκεψη στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Βιολογικός Καθαρισμός Έρντινγκ
Όλοι όσοι έχουμε μια εικόνα και από τους ελληνικούς βιολογικούς καθαρισμούς τρίβαμε στην κυριολεξία τα μάτια μας. Η είσοδος και το κεντρικό κτήριο θύμιζε είσοδο σε πάρκο. Μια λιμνούλα με καθαρό νερό, προϊόν κι αυτό του βιολογικού καθαρισμού στην είσοδο του κτηρίου, διαφοροποιούσε ήδη την εικόνα που έχει κανείς από την σκονισμένη και σχετικά βρώμικη είσοδο του κοινού βιολογικού καθαρισμού Άργους-
Ναυπλίου.

Βιολογικός Καθαρισμός Έρντινγκ

Το ίδιο το κτήριο διοίκησης έμοιαζε περισσότερο με ατελιέ με πίνακες ζωγράφων στους τοίχους παρά με θαλάμους εργασίας, όπως έχουμε συνηθίσει. Καμιά οσμή, ίσως μια ελάχιστη όταν έφτανες πάνω στο πρώτο σημείο καθαρισμού των αποβλήτων, που πριν φτάσουν στην γνωστή μας αερόβια επεξεργασία, περνούσαν από φυσική διήθηση σε άμμο.

Βιολογικός Καθαρισμός Έρντινγκ

Κι όμως εδώ γίνεται η επεξεργασία λυμάτων που αντιστοιχούν σε 180.000 κατοίκους. Όπως μας ανέφερε ο υπάλληλος της εταιρίας που είχε αναλάβει την ξενάγηση, το νερό που βγαίνει μετά από την διαδικασία καθαρισμού πέφτει στον Ποταμό Ίζαρ που διέρχεται από το Μόναχο. Καθαρότητα νερού στο 99%.

Βιολογικός Καθαρισμός Έρντινγκ

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η χρήση της λυματολάσπης που στην Αργολίδα πετάγεται στην χωματερή του Άργους, εκεί σε συνδυασμό με την έλκυση μεθανίου καλύπτουν μαζί το 75% της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργίας του βιολογικού. Η Επιχείρηση είναι και εκεί μη κερδοσκοπική και τα τυχόντα κέρδη επενδύονται σε νέες τεχνολογίες κι όταν αυτές δεν χρειάζονται οδηγούνται σε μείωση τα τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες.

Πόσο πραγματικά απέχουμε!!!