ΡεπορτάζΑρχείο

Τί λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό που τρόμαξε την Πελοπόννησο

Ο σεισμός που τρόμαξε την Πελοπόννησο έντασης 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 9:23 το πρωί βορειοδυτικά της Κρήτης και έγινε αισθητός ακόμα και στο Ναύπλιο και το Άργος, φαίνεται ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους σεισμολόγους.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος:
“Θα το πω, ο κίνδυνος πέρασε…”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, τονίζοντας πως η σεισμική δόνηση ήταν ενδιάμεσου βάθους. “Αυτού του τύπου οι σεισμοί δεν έχουν ούτε προσεισμική, ούτε μετασεισμική ακολουθία και αυτό είναι το σημαντικό. Θα το πω, ο κίνδυνος πέρασε”, ανέφερε ο σεισμολόγος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό της σεισμικής δόνησης ήταν πως σημειώθηκε σε μεγάλο εστιακό βάθος (60 χιλιόμετρα) και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ προήλθε από το γνωστό στους σεισμολόγους ρήγμα που βρίσκεται νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φ.Βαλλιανάτος θεωρείται ένας σεισμός ενδιάμεσου βάθους και “δείχνει” ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα «το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια». Όπως είπε «οι σεισμοί αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».
«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία». πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
«Ποτέ αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν ζημιές, δεν προμηνύει κάτι ιδιαίτερο», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.

Για σεισμό που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως αναφέρει το cretalive, κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.