ΡεπορτάζΑρχείο

Ρατσιστικός οχετός στην Πελοπόννησο για τους πρόσφυγες (Vid)

Με φράσεις όπως «Έχουμε καταντήσει σκουπιδότοπος», με «αγανακτισμένους» να επιτίθενται κατά προσφυγοπούλας λέγοντας «να και η μπούργκα», με ακραία στοιχεία που έκαναν σχόλια για τη θρησκεία και την καταγωγή των προσφύγων, εξαπολύοντας ρατσιστικό οχετό, έγινε οι υποδοχή στη Σπάρτη 200 ανθρώπων, που έφτασαν εκεί με τις οικογένειές τους για να εγκατασταθούν.

Στο στόχαστρο ρατσιστικών λεκτικών επιθέσεων βρέθηκαν πρόσφυγες που έφτασαν στη Σπάρτη για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης.

Μια από τους «αγανακτισμένους» ακούγεται να επιτίθεται κατά προσφυγοπούλας λέγοντας «να και η μπούργκα», ενώ μία ακόμα από τους κατοίκους της περιοχής ρωτάει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου: «Μένω δύο τετράγωνα πιο κάτω. Εγώ θα πάω τα παιδιά μου στον Τάφο του Λεωνίδα. Εσύ θα τα πας;». ένας ακόμα κάτοικος ακούγεται να λέει: «εμείς φέραμε την εικόνα του Αγίου Νικόλα μαζί. Αυτοί τι φέρανε, το Αλλάχ;».

Χαρακτηριστικό είναι το Video από το apela gr:

Η συνέχεια δόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Γράφει χαρακτηριστικά το laconialive.gr:

«Μία απαράδεκτη συνεδρίαση που δεν τιμά κανένα και ιδιαίτερα το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, έζησαν χθες όσοι βρέθηκαν στο δημαρχείο Σπάρτης.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη καθώς η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο που ήθελε να μιλήσει σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη. Τα όσα ακούστηκαν για το ζήτημα από μερίδα κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Πέρα όμως από τους τραμπουκισμούς και τις βρισιές ορισμένων από το κοινό, σε μικρή κοινωνία ζούμε και έχουν δείξει χαρακτήρα και ανατροφή και σε άλλες περιστάσεις, το πιο εξωφρενικό ήταν η στάση του προεδρείου που αδυνατούσε να επιβληθεί.

Στο τέλος και προς τέρψιν του αλλαλάζοντος όχλου κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αποφασίσουν πάνω στο ακόλουθο ψήφισμα “το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης είναι αντίθετο με τη μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στην πόλη μας”. Φυσικό ήταν αυτό να προκαλέσει αντιδράσεις με ορισμένους συμβούλους να μην δεχτούν να ψηφίσουν».