ΡεπορτάζΑρχείο

Πρωτοπόρο το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Η πόλη του Ναυπλίου συμμετέχει πλέον ενεργά στην διαδικασία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης πρωτοπορώντας στον συγκεκριμένο τομέα, μαζί με πέντε ακόμα δήμους της χώρας, σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα και Άνδρο.

Η Αργολική πρωτεύουσα διαθέτει από σήμερα ένα από τους πέντε πρώτους πολυχώρους ανακύκλωσης που λειτουργεί στο λιμάνι, κοντά στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό. Αυτός είναι ο δεύτερος πολυχώρος που εγκαινιάστηκε μετά από αυτόν της Καλλιθέας.

Τα εγκαίνια του Κέντρου έγιναν σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Πολιτεία στην ανταποδοτική ανακύκλωση, ενώ παράλληλα πρόσφερε αναμνηστικά δώρα σε μαθητές. Ο υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα  μας μπορεί να γίνει χώρα πρότυπο στην ανακύκλωση και κάλεσε τους πολίτες να ακούσουν τη νέα γενιά που διεκδικεί ένα ανθρώπινο περιβάλλον για το μέλλον.

Πρωτοπόρο το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε και Στ’ τάξης των πέντε δημοτικών σχολείων του Ναυπλίου και η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους για το τι είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση , πως εφαρμόζεται και ποια είναι τα οφέλη της.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Πρωτοπόρο το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Ο Δ. Κωστούρος προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών, μεταξύ άλλων είπε ότι όλοι πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι η ανταπόδοση στη διαδικασία ανακύκλωσης για τους ενήλικες έχει ιδιαίτερη σημασία. «Ξεκινάμε από εδώ με μια πολύ μεγάλη ελπίδα. Τα παιδιά θα επιβάλλουν στους μεγαλύτερους πώς πρέπει να ανακυκλώνουμε και πώς πρέπει να φερόμαστε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι από τα παιδιά θα ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφερόμενος στην ανάγκη ανακύκλωσης, μίλησε για πλούτο που χάνεται μέχρι σήμερα στις χωματερές. Ένας πλούτος, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές, να συμβάλλουν με τη δράση και τη συμπεριφορά τους στην αλλαγή νοοτροπίας ώστε να αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Και ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκος γιατί είναι δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας με πράξεις και όχι με λόγια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτοπορεί το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού: «Υπέρμαχοι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στηρίζουμε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια και δηλώνουμε πως πολύ σύντομα και στο Δήμο μας θα λειτουργήσουν μονάδες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», ανέφερε.

Το «σπιτάκι» δεν συγκεντρώνει απλώς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί. Στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης οι συσκευασίες έχουν αξία, κερδίζοντας 1€ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Πρωτοπορεί το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή. Και επιπλέον, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.