ΠολιτικήΑρχείο

Ανησυχία Πουλά για τον Κοροναϊό

Ερώτηση για τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Υγείας.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού (2019-nCoV), ο οποίος μέχρι σήμερα μετράει 9 ανθρώπινες απώλειες στην Κίνα και τουλάχιστον 440 ασθενείς στην Ταϊβάν, την Ταιλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό να συγκαταλέγονται και μέλη του ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων , στα οποία περιθάλπονται ασθενείς που είχαν ήδη μολυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θορυβημένος από την γρήγορη επέκταση του ιού, αλλά και τις ομοιότητές του με την ασθένεια του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού (SARS) που είχε επίσης εξαπλωθεί από την Κίνα και από το 2002 έως το 2003 είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, εφιστά την προσοχή και συστήνει επαγρύπνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν παρίσταται ανάγκη να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Ήδη χώρες όπως η Ρωσία και η Αυστραλία προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια και έχουν ενημερώσει τα κοινοβούλια τους για το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Είναι προφανές ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι αναγκαίο να ληφθεί πρωτοβουλία για την σωστή πληροφόρηση του κοινού, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να προκληθεί πανικός.

Επιπλέον λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας της χώρας μας, ακόμα και από επισκέπτες προερχόμενους από την Ασία, προκύπτει η αναγκαιότητα λήψης μέτρων στις πύλες εισόδου στην Χώρα μας (λιμάνια, αεροδρόμια), αλλά και στα νοσοκομεία της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1-Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Χώρας; Έχουν προβλεφθεί μέτρα προφύλαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένης της ευκολίας μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο;

2-Σκοπεύετε να λάβετε πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού;

3– Ποια μέτρα έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για την ενημέρωση των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Χώρας;»