ΠολιτικήΑρχείο

Ικανοποίηση Ανδριανού για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας (Vid)

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας που είναι μια επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας μας.

Κι αυτό γιατί κάθε αισιόδοξη σκέψη για το μέλλον της χώρας προϋποθέτει μια παιδεία ποιοτική, σφαιρική, ανταγωνιστική, μια παιδεία που θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε τρεις άξονες: ως μοχλός δηλαδή εμπέδωσης της ποιότητας της δημοκρατίας μας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής κινητικότητας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση σε σχέση με την προηγούμενη.

Κι αυτό γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η ισοπέδωση προς τα κάτω πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντέλει αποβαίνει πρωτίστως εις βάρος των λιγότερο προνομιούχων. Αποβαίνει πρωτίστως εις βάρος των παιδιών εκείνων που προέρχονται από οικογένειες που δεν αντέχουν οικονομικά να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

Οι πολιτικές της ισοπέδωσης προς τα κάτω, που δήθεν έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, εντέλει πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, διευρύνοντας το χάσμα των γνώσεων και των δεξιοτήτων ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το επικύρωσε με την ψήφο της η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη εντολή. Το επιβεβαιώνουν οι έρευνες γνώμης σύμφωνα με τις οποίες το 78% των Ελλήνων, ανεξαρτήτως εκλογικής συμπεριφοράς στηρίζει τη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγησή τους.

«Ήρθε η ώρα δίπλα στο φιλότιμο, την ευσυνειδησία, τη δημιουργικότητα, τις θυσίες των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους, να ορθώσουμε ένα σύγχρονο, διαφανές, δίκαιο, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό πλαίσιο – μια υπεύθυνη στρατηγική για τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας»

Προεκλογικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για την παιδεία. Και σήμερα τιμούμε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις μας.

Με τη θέσπιση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενισχύουμε την ανεξαρτησία στη χάραξη και την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για τα πανεπιστήμια της χώρας. Γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός επιτρέπει την ορθή οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης – 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, ο βασικός άξονας των οποίων θα επιλέγεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια – καταργούμε στην πράξη την ευχέρεια αυθαιρεσιών από τον εκάστοτε υπουργό και ενισχύουμε τη διαφάνεια και τα κίνητρα για ποιότητα, επιτρέποντας στα πανεπιστήμια να χαράσσουν τη δική τους στρατηγική.

Με την αλλαγή του πλαισίου στους ΕΛΚΕ, τους ειδικούς λογαριασμούς για την έρευνα απαλλάσσουμε τα ιδρύματα από αχρείαστη και πολλαπλώς επιβαρυντική γραφειοκρατία, δίνοντάς τους την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής φοιτητών πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών, να μετατραπεί σε δυναμικό προορισμό υποδοχής, και ταυτόχρονα, χωρίς ιδεοληπτικές παρωπίδες, ενισχύουμε ουσιαστικά τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Ξεχωριστά θέλω να αναφερθώ στις προβλέψεις που αφορούν τα σχολεία, όπως την απαλλαγή από την υποχρέωση χορήγησης έγκρισης από την περιφερειακή διεύθυνση για την οργάνωση σχολικής εκδρομής, για την οποία πλέον θα αρκεί απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, αλλά και τις προβλέψεις για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές – προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε και στην Αργολίδα.

Ιδιαίτερα θετική είναι και η θέσπιση του κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής, αλλά και οι ρυθμίσεις για την κατά προτεραιότητα μετάθεση πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που θα πρέπει να συνοδευτούν στο εγγύς μέλλον με ένα ακόμη μέτρο για την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας, τη διευκόλυνση των μεταγραφών αυτών φοιτητών, αλλά και να εξετάσουμε και το αίτημα των πολύτεκνων αναπληρωτών καθηγητών στη διαδικασία προσλήψεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Απέναντι σε μια ανερμάτιστη, ιδεοληπτική και εντελώς πρόχειρη εκπαιδευτική πολιτική των προηγουμένων πέντε ετών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιτάσσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Μια στρατηγική που δίνει έμφαση στην ποιότητα και την αξιολόγηση, στην αυτονομία και την ανεξαρτησία, στη μετρήσιμη επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία, τη δημοκρατία, την οικονομία.

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας οι πυρήνες αριστείας είναι υπαρκτοί και πολλοί. Με τα επιτεύγματά τους, ακόμη και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μας κάνουν υπερήφανους και αισιόδοξους για το μέλλον. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε αυτά τα παραδείγματα, να τα αναδείξουμε, να τα πολλαπλασιάσουμε. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ως πολιτεία στις εκπαιδευτικές κοινότητες ότι δεν παλεύουν κόντρα στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά έχουν το κράτος ουσιαστικό αρωγό και συμπαραστάτη. Ήρθε η ώρα δίπλα στο φιλότιμο, την ευσυνειδησία, τη δημιουργικότητα, τις θυσίες των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους, να ορθώσουμε ένα σύγχρονο, διαφανές, δίκαιο, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό πλαίσιο – μια υπεύθυνη στρατηγική για τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της, αποτυπώνει την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα της κοινωνίας μας, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις και εκλογική συμπεριφορά».