ΟικονομίαΑρχείο

Ψίχουλα για την Πελοπόννησο από τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ του ΥπΑΑΤ

Στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.

Τα ποσά ανά Περιφέρεια:

Πίνακας

H ανακοινωση του ΥπΑΑΤ:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αίσθημα ευθύνης και συνεπής στις δεσμεύσεις του για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, αυξάνει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας.

Ο κ. Βορίδης προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.

Έτσι οριστικοποιήθηκε η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, συνεκτιμώντας παράγοντες που άπτονται:

-του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που εκδηλώθηκε σε κάθε Περιφέρεια,
-των προτεραιοτήτων της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην σχετική πρόσκληση και αφορούν στην ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθώς και
-της λογικής σύγκλισης των Περιφερειών.

Με την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης της πρόσκλησης του Μέτρου που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δρ Κ. Μπαγινέτας, οι Περιφέρειες πλέον μπορούν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης, να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για την στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση.
Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού μας, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων. Με τις κινήσεις αυτές, θέτουμε τις βάσεις και προσδοκούμε το 2020 να αποτελέσει έτος επενδυτικής επανεκκίνησης της αγροτικής μας οικονομίας, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας».

«Ριγμένη η Πελοπόννησος»

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» του Θανάση Πετράκου αναφέρει σε ανακοίνωσή της: 

«Με  έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα επιπλέον χρήματα τα οποία είναι 284 εκατομμύρια ευρώ μοιραστήκαν σε 11 από τις   13 Περιφέρειες .

 Η Πελοπόννησος αδικείται πάρα πολύ αφού από τα επιπλέον 284 εκατομμύρια πήρε  μόνο 10 εκατομμύρια !!!

Συνολικά επί του συνόλου των 600 εκατομμυρίων η Πελοπόννησος παίρνει μόνο το 7,5% ενώ υπάρχουν Περιφέρειες που πριμοδοτήθηκαν προκλητικά και κατοχυρώνουν με την υπουργική απόφαση του κ. Βορίδη το 25%- 26%  του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο  κ. Περιφερειάρχης όφειλε να είχε αντιδράσει αμέσως και να είχε απαιτήσει από τον κ. υπουργό να διορθώσει την μεγάλη αδικία που έχει κάνει στη Πελοπόννησο  .

Καλούμε τον κ. Νίκα να αντιδράσει έστω και τώρα και να απαιτήσει από τον κ. Βορίδη να διορθώσει την μεγάλη αδικία εις βάρος της Πελοποννήσου. Παράλληλα τον καλούμε να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση.

Θεωρούμε ότι το κριτήριο της κατανομής δεν μπορεί και δεν πρέπει  να είναι μια ψευδεπίγραφη ισοπεδωτική λογική που ενισχύει την ανισότητα αλλά πρέπει να είναι η ενίσχυση και συσσώρευση πόρων στις Περιφέρειες που υπάρχει αναπτυξιακή υστέρηση, όπως είναι η Πελοπόννησος, διότι στόχος και απαίτηση πρέπει να είναι η σύγκλιση των Περιφερειών και  όχι η διεύρυνση της απόκλισης τους».