ΚοινωνίαΑρχείο

Από μωρά στο «φακέλωμα»

Σημαντική διευκόλυνση για τους  νέους γονείς, αλλά και για τις Υπηρεσίες των Δήμων και λοιπών Δημοσίων Υπηρεσιών, προσφέρει το άρθρο 13 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφήνοντας μια σειρά ανταλλαγής εντύπων στο παρελθόν.

Με τη ρύθμιση αυτή, που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα, προστίθεται νέο άρθρο 21Α στο Ληξιαρχικό Νόμο (ν.344/1976), με το οποίο ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία δήλωσης των γεννήσεων, που θα πραγματοποιούνται σε μαιευτήρια ή μαιευτικές κλινικές/τμήματα Νοσοκομείων, ενώ για τις γεννήσεις εκτός αυτών θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι γενικές ληξιαρχικές διατάξεις.

Μέχρι σήμερα μόλις γεννηθεί ένα παιδί χρειάζεται να συγκεντρωθούν μια σειρά από δικαιολογητικά, αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης, μετά στο Ληξιαρχείο του Δήμου για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη γέννησης σε προθεσμία 10 ημερών και στη συνέχεια χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης σε υπόλοιπους Φορείς, όπως στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.
Τώρα πλέον, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης “η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο”.