ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων» είναι στα σκαριά, με τίτλο: 2 Miles from home
από τη βραβευμένη σκηνοθέτη και ηθοποιό Τζούλια Σπυροπούλου, γνώριμη  από την ταινία της YUBI, που αναφερόταν στην Ασπασία Μπόγρη από το Άργος.
 

Πρόκειται για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ με animated 2d segments, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Εξιστορεί το ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας, την γενοκτονία των Ποντίων, με συνεντεύξεις από επιζώντες, τους απόγονούς τους, ιστορικούς και ακτιβιστές της γενοκτονίας.

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Το δημιουργικό αυτό ντοκιμαντέρ, εστιάζει στην περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μ. Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται πάνω 353,000 Έλληνες του Πόντου. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μιλούν ακτιβιστές της γενοκτονίας, όπως επίσης μαρτυρούν τις ιστορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι επιζώντες και οι απόγονοι της γενοκτονίας αυτής, πλέον φτωχοποιημένοι, ξεριζωμένοι, μες τις κακουχίες. Στόχος είναι να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή, να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας, πέρα από την άρνηση και συγκάλυψη του εγκλήματος από τους θύτες.

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Από το 1908, με τον ερχομό του κινήματος των Νεότουρκων «Εταιρία Ένωσης και Προόδου» στην εξουσία, μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, οι Έλληνες του Πόντου αφήνουν τις πατρογονικές τους εστίες, όπου εβρίσκονταν εκεί από το 2000 Π.Χ. και εξορισμένοι αναγκάζονται, όσοι επιζούν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Από το 1914 μέχρι το 1923 ολοκληρωτικά αθώοι άνθρωποι (total innocence) εκτοπίζονται, σφάζονται, απαγχονίζονται, καίγονται, ατιμάζονται γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά σκοτώνονται ή πεθαίνουν από τις κακουχίες, την πείνα και τη δίψα σε λευκές πορείες θανάτου που ηγούντο οι Νεότουρκοι με σκοπό την εξόντωσή τους. 

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Πάνω από 2.5 εκατομμύρια άμαχοι Ασσύριοι, Αρμένιοι και Έλληνες σκοτώθηκαν από την πολιτική των Νεότουρκων (και αργότερά από τον Μουσταφά Κεμάλ) με την αφορμή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος ήταν μια καλή ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια τους για μια «καθαρή» Τουρκία οι ηγέτες του κινήματος των Νεότουρκων «Εταιρία ‘Ενωσης και Προόδου».

Ο απολογισμός, λοιπόν, των πολλαπλών γενοκτονιών από τους Νεότουρκους μεταξύ  1914-1923 που χάθηκαν έχει ως εξής: 353,000 Έλληνες του Πόντου, 800,000 Έλληνες της Σμύρνης, 1.500.000 Αρμένιοι είχαν πέσει θύματα γενοκτονίας, όπως και 300 χιλιάδες Ασσύριοι.
Οι Έλληνες της Ανατολίας που επέζησαν, ήρθαν στην Ελλάδα ρακένδυτοι, χωρίς τίποτα, γενοκτονημένοι, και ξεριζωμένοι, από την πολιτική του Νεοτουρκικού κράτους για μια «καθαρή» Τουρκία που θα κατοικούταν μόνο από σουνίτες μουσουλμάνους Τούρκους.
Το τέλος της Ιστορίας των Ποντίων ήταν τραγικό και σταμάτησε βίαια με την απάνθρωπη, αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών που όρισε  η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 επί κυβέρνηση Βενιζέλου. Ωστόσο στη Συνθήκη αυτή παραβλέπεται η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας καθώς και οι εκτοπισμοί της Α.Θράκης, που είχε γίνει νωρίτερα, αφήνοντάς τους έρμαιους στην τύχη τους. 

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Η γενοκτόνος ενοχή της Τουρκίας είναι τεκμηριωμένη.  Ωστόσο, δεν απολογήθηκε μέχρι σήμερα για τις πράξεις της, λόγω αδυναμίας της Ελληνικής κυβέρνησης, και της συγκάλυψης των εγκλημάτων από τις μεγάλες δυνάμεις κυρίως για πολιτικοοικονομικούς λόγους. Οι γενοκτονίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, αυτή τη φορά με τις γενοκτονίες των Κούρδων και Αλεβητών.
Η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994 (80 περίπου χρόνια μετά), όταν αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό κράτος. Η ημέρα 19 Μαΐου για την Τουρκία είναι εθνική εορτή, και γιορτάζει τη μέρα που σήμανε την έναρξη του “Αγώνα Ανεξαρτησίας” με την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα.

Συντελεστές
Παραγωγός: Ιουλία Δέσποινα Σπυροπούλου – JS FILM PRODUCTIONS
Σκηνοθέτης: Τζούλια Σπυροπούλου
Σενάριο: Τζούλια Σπυροπούλου
Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Κοσμίδης,
2D Animation Design: Νίκος Κέλλης.
Sketch Artist/Illustrator: Σοφία Αβραμίδου
Ιστορικοί Σύμβουλοι: Κώστας Φωτειάδης, Σάββας Καλλεντερίδης, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Χριστίνα Χαφουζίδου, Λένα Σαολίδου, Λένα Καλπίδου.
Μετάφραση / Διερμηνία Τούρκικων: Σοφία Αγγελίδου
Επίσης υπάρχει αρχειακό Υλικό Ποντίων επιζώντων γενοκτονίας του ιστορικού Ισίδωρου Σιδερόπουλου.  

Σελίδα ταινίας fb

 

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Project Status: Σε εξέλιξη, προ παραγωγή, παραγωγή.
Genre: Δημιουργικό ντοκιμαντέρ με 2D animated segments.
Διάρκεια: 80’ / 52’ 
Γλώσσες: Ελληνικά, Ποντιακά, Τούρκικα, Αγγλικά
Format γυρισμάτων: 4K, Τελικό Format: FHD 16/9, 25fps, color, stereo
Χαρακτηριστικά :     Black Magic Pocket 4k (Prores, Film, LT), 
Sony A6300 4k
Lens: Pentax K 50mm, Takumar 28mm, Asahi Takumar 105mm, Pentax K 70mm-200mm, Asahi Takumar 50mm. 
Αποπεράτωση: Δεκέμβριος 2020
Εταιρία παραγωγής: Ιουλία Δέσποινα Σπυροπούλου, Διακριτικός τίτλος: JS FILM PRODUCTIONS

Τζούλια Σπυροπούλου

Ποια είναι η Τζούλια Σπυροπούλου
 

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Επίσης έχει σπουδάσει στο New York Film Academy (ΝΥ). 

Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο  Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling, Ferdinando Filomarino.  

Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε 3 διακρίσεις και 4 συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έγινε μίσθωση από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο YUBI, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και 4 συμμετοχές σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και έγινε μίσθωση για την ταινία από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. 

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας: Η Γενοκτονία των Ποντίων