ΚοινωνίαΑρχείο

Συστάσεις προς Αργείτες για τον κοροναϊό

Η γρίπη είναι οξεία και συχνή νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση και στη χώρα μας οι εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) με κορύφωση τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020, είκοσι τέσσερα (24) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ  (8) άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συμπτώματα:

Η εμφάνιση της γρίπης χαρακτηρίζεται από έντονη και αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

Συστηματικά συμπτώματα

Ø Πυρετός >38°C, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες

Συμπτώματα από το αναπνευστικό

Ø Βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια

Αντιμετώπιση:

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και επιπλοκές. Η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της” και η αντιμετώπισή της είναι κυρίως συμπωματική. Για τη γρίπη συστήνεται:

Ø Χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε υψηλό πυρετό >38,5°C

Ø Ξεκούραση

Ø Ενυδάτωση και επαρκής διατροφή

Ø Αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού

Ø Παυσίπονα για μυαλγίες

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς!

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

· Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.

· Η χρήση των αντιϊκών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών.

· Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη

Εμβόλιο κατά της γρίπης

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο και είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς για το λόγο αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τα στελέχη που κυκλοφορούν.

Πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Ωστόσο ενδείκνυται ο εμβολιασμός να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα τα οποία δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Νέος κοροναϊός 2019-nCoV (Κίνα)

Λόγω της επικαιρότητας και της διάστασης που έχει λάβει ο νέος ιός, να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού με εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Wuhan στην Κίνα.

Ο νέος αυτός ιός ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο από ήπια νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα έως σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV.

Δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί η αρχική πηγή, ο τρόπος μετάδοσης, η περίοδος επώασης, το κλινικό φάσμα της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα, τα αρχικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Ως ύποπτο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό ορίζεται ένας ασθενής με οξεία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και με ιστορικό ταξιδιού στη πόλη Wuhan ή επαφής με επιβεβαιωμένο/πιθανό κρούσμα λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αντιϊικές θεραπείες για τη λοίμωξη, ούτε εμβόλιο για το νέο κοροναϊό. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για ένα νέο νόσημα, με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, καθώς ότι στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη καταγραφεί κρούσματα του ιού, συνίσταται ψυχραιμία, τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, αποφυγή ταξιδιών στις περιοχές έξαρσης της νόσου και διαρκής ενημέρωση από τους υπεύθυνους φορείς .

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ
ΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α΄ Ε.Σ.Υ.