ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θα μπει φρένο στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στη Πελοπόννησο;

Ανοίγει το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Πουλοκέφαλου της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» του Γιώργου Δέδε.

Όπως σημειώνεται στην σχετική επερώτηση:

«Κ. Πρόεδρε Κ. Περιφερειάρχη

Η οικονομία της Πελοποννήσου στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή όμως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση και η διαχείριση γενικότερα των φυτοφαρμάκων πραγματοποιείται χωρίς φειδώ, χωρίς έλεγχο, χωρίς περιορισμούς. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ήδη ο όρος αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι μια πραγματικότητα.

Επειδή έχει παρατηρηθεί σε σχέση με την υγεία, αυξανόμενη νοσηρότητα σε χρόνιες παθήσεις αλλά και θνησιμότητας από την αθροιστική μακροχρόνια έκθεση σε επιβλαβή σκευάσματα , ανθρώπων που εργάζονται στην ύπαιθρο σε αγροτικές εργασίες.

Επειδή η διαχείριση των φυτοφαρμάκων γίνεται επί της ουσίας χωρίς κανέναν έλεγχο και κυρίως σε αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες λόγω ελλείμματος κανονιστικής αγροτικής πολιτικής.

Επειδή η ενημέρωση και η εκπαίδευση των χρηστών – αγροτών σε ζητήματα ορθολογικής διάθεσης και χρήσης των φυτοφαρμάκων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Επειδή όλη αυτή η κακοδιαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα περνάει ατόφια την διατροφική αλυσίδα.

Επειδή η αλόγιστη αυτή χρήση έχει τεράστιες επιπτώσεις και στο περιβάλλον από την πραγματοποιούμενη ρύπανση.

Είναι επομένως ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στην κατεύθυνση προστασίας της υγείας του αγροτικού πληθυσμού αλλά και του ανυποψίαστου καταναλωτή. Η προστασία αυτή θα επέλθει με λήψη μέτρων κανονιστικού χαρακτήρα αλλά κυρίως με ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου γενικότερα.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1) Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε μέσα από τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων να ενημερωθούν οι αγρότες μας γενικότερα για τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

2) Προτίθεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής σε μελέτες βιοπαρακολούθησης των εκτεθειμένων και ευπαθών ομάδων του αγροτικού πληθυσμού για την ευασθητοποίηση αλλά και την δημιουργία περαιτέρω μηχανισμών ελέγχων για την προστασία των ιδίων αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα αφού όλα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα;

3) Πως θα συμβάλλουμε στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί μια κανονιστική πολιτική ώστε να γίνεται ορθολογική χρήση και να μην γίνεται χρήση απαγορευμένων και εκτός λίστας φυτοφαρμάκων;»