ΚοινωνίαΑρχείο

Ο κορωνοϊός σαρώνει την Κίνα και η εποχική γρίπη την Ελλάδα!

«Αλλού βαρούν τα κρόταλα, κι αλλού χορεύει η αρκούδα» λέει η λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, ισχύει απολύτως. Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην Άπω Ανατολή, στην Κίνα και στην εξάπλωση του κορωνοϊού, στα νοσοκομεία της Ελλάδας αυξάνονται τα κρούσματα που αφορούν την εποχική γρίπη!

Οι επιστήμονες αναφέρονται στην πορεία της γρίπης της χώρας μας με προβληματισμό, αφού ενώ απέχουμε χρονικά δύο εβδομάδες περίπου από την κορύφωση του εποχικού κύματος, τα κρούσματα πληθαίνουν, σοβαρεύουν και χτυπούν κυρίως παιδιά!

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό που φαίνεται ότι προτιμά τους ενήλικες, η εποχική γρίπη επιλέγει τα παιδιά, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις της η ειδική λοιμωξιολόγος Έλενα Μαλτέζου το φετινό εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό, αφού δεν έχει πιάσει τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν! Την κατάσταση επιτείνει η ραγδαία ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό, γι’ αυτό εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που πολλά σχολεία ανά την επικράτεια με αποφάσεις των τοπικών αρχόντων έκλεισαν για να περιορίσουν την εξάπλωση της εποχικής γρίπης. 

Το γεγονός είναι, ότι μόνο μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκαν τα θύματα και από τα 17 της περασμένης Πέμπτης εκτοξεύτηκαν στα 38 χθες. Βέβαια, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι, οι 30 άνω των 60 ετών, με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι έχουμε τουλάχιστον άλλον 1,5 μήνα μπροστά μας να παλέψουμε με την εποχική γρίπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εστιάζουν περισσότερο στην λήψη προληπτικών μέτρων αλλά και στον εμβολιασμό όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, παρά το γεγονός ότι «δεν ήταν και πολύ καλό» εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι μισοί θάνατοι.