ΠολιτικήΑρχείο

Εμείς δεν χρειάζεται να γίνουμε μια αντιγραφή της Τουρκίας, λέει ο Κοτζιάς από την Κόρινθο

Στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου όπου πραγματοποίησε την ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς, όλοι κρατούσαν την ανάσα τους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, χαρισματικός στο λόγο και την απλοποίηση των πολύπλοκων αναλύσεων εξωτερικής πολιτικής καθήλωσε και κέρδισε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων. 

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία σύντομη περιγραφή του διεθνούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο σήμερα κινείται η Ελλάδα από τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔιΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρη Ρούσσο.

Κατάμεστο το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην υπουργός ο οποίος κατά την ομιλία του εξέφρασε την αντίθεσή του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η χώρα μας παριστάνει την “μικρή Τουρκία”.

«Εμείς δεν χρειάζεται να γίνουμε μια αντιγραφή της Τουρκίας, διότι δεν μπορούμε να το κάνουμε και καλά, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά θέτοντας σε εφαρμογή τα τρία “δ”. Διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία. Και αν αυτά πετύχουν τότε μας ακούν όλοι με προσοχή. Διότι έχουμε σοβαρότητα.»

Ο πρώην ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τονίζοντας πως «Είμαι εχθρός των μεγάλων κραυγών αλά Τούρκα. Είμαι επίσης αντίθετος με την υποχωρητικότητα, που έρχεται σε κάτι που εσύ προκαλείς. Όταν η Τουρκία σου λέει, θα κάνει εξορύξεις Νότια της Κρήτης και εσύ δεν μιλάς…σε ζυγίζει!»

Καθήλωσε το κοινό ο Νίκος Κοτζιάς

Παράλληλα, υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα των Σκοπίων και τη συνθήκη των Πρεσπών, εξήγησε πως σε αυτή την συγκυρία μας ευνοεί.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι μακεδονομάχοι, είναι πως η Τουρκία επιθυμεί να είμαστε περικυκλωμένοι. Και ήμασταν. Με την συνθήκη των Πρεσπών δεν μπορεί να μας ελέγξει απο τον Βορρά. Απέτυχε. Τώρα η Τουρκία φτιάχνει τη νότια δαγκάνα. Την Λιβύη. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στείλει πατριοτ στην Σαουδική Αραβία, γιατί δεν έστελνε μια φρεγάτα στην Κύπρο;» αναρωτήθηκε.

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση προβλέποντας ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα ελληνοτουρκικά για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με στόχο όπως είπε να “εγκλωβίσει την Αριστερά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.