ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς: Να μη γίνει η δωρεά «Δούρειος Ίππος» για τη Δημόσια Υγεία (Vid)

Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής,ως εισηγητή κατά τη συζήτηση στη Βουλή της «Κύρωσης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς-Έργο Ι και της από 3.2.2020 Τροποποιητικής Σύμβασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς-Έργο VI μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Η πρώτη Σύμβαση αφορά το σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  • Ηδωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής έχει καταρχάς θετικό πρόσημο.
  • Η ανέγερση ενός νέου υπερσύγχρονου, πρότυπου νοσοκομείου πέρα από την εξασφάλιση υψηλών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, έχει αναμφισβήτητα και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την τοπική κοινωνία.

Όμως:

  • Μας λέτε πως το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει εντός 18 μηνών προ της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου να ορίσει ένα ΝΠΙΔ που θα αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση του νοσοκομείου από την παράδοση του και για πάντα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Χρειάζεται καινούρια δομή; Γιατί ένα καινούριο ΝΠΙΔ ξέχωρο για το νοσοκομείο της Κομοτηνής; Γιατί δεν επιφορτίζεται την εν λόγω υποχρέωση ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΟΔΙΠΥ που φτιάξατε στην προηγούμενη σύμβαση με το ν. 4655/2020;Γιατί ΝΠΙΔ και όχι ΝΠΔΔ;Από ποιον επιβάλλεται αυτή η αλλαγή και ποιον εξυπηρετεί;Τι έρχεται να καλύψει ένα νέο ΝΠΙΔ ειδικά για το Νοσοκομείο Κομοτηνής;Θεωρείτε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ικανό να διαχειριστεί επαρκώς ένα σύγχρονο νοσοκομείο;
  • Το προσωπικό που θα στελεχώσει το ΝΠΙΔ πώς θα προσληφθεί; Με τι είδους συμβάσεις, τι συνθήκες εργασίας και τι μισθούς; Το προσωπικό που θα μεταφερθεί από το Σισμανόγλειο και που σήμερα εργάζεται σε ένα ΝΠΔΔ τι συμβάσεις θα έχει; Οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο κατεβαίνουν σήμερα στο δρόμο και όχι άδικα.
  • Μιλήσατε, για νέο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης και την ίδια στιγμή διαλαλείται στην επικράτεια πως σκοπεύετε να ιδιωτικοποιήσετε και άλλα δημόσια νοσοκομεία, αρχίζοντας με το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής.
  • Μιλήσατε για προσλήψεις με ΑΣΕΠ, αλλά κάνατε λόγο και για μια «ειδική» – όπως την είπατε – επιτροπή αξιολόγησης προσωπικού.
  • Μας είπατε πως το ΝΠΙΔ θα εξασφαλίσει ευελιξία και καλύτερη λειτουργία και φέρατε σαν επιχείρημα για αυτήν την απαράδεκτη επιλογή,πως τάχα τώρα θα υπάρχει γενικός διευθυντής που θα καταλαμβάνει τη θέση μέσω διαδικασίας προκήρυξης και εκθέσεως αξιολόγησης και δεν θα είναι διορισμένος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
  • Να σας επισημάνω πως σαφώς το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο.Είναι Πολιτική επιλογή.Εμείς, η δική μας παράταξη, το έχει επανειλημμένα αποδείξει.Και ο ΑΣΕΠ είναι ΜΟΝΟ ένα τέτοιο παράδειγμα.
  • Ανοίγετε την πόρτα στους ιδιώτες όχι επειδή το Δημόσιο δεν μπορεί, αλλά επειδή εσείς δεν θέλετε δημόσιο. Και εδώ θα μας βρείτε απέναντι. Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταστρατηγήσετε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, ειδικά σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση που οδήγησε στο να εκτοξευθεί στο 35% η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις στο 21%.

Η δεύτερη Σύμβαση είναι μια τροποποίηση της σύμβασης που κυρώθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2019 με το ν. 4638/2019 και που αφορούσε την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET- τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) καθώς και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων εντός 5 δημόσιων νοσοκομείων, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  • Τι άλλαξε ξαφνικά σε 3 μήνες και αποφασίσατε ότι δε χρειάζεται η δημιουργία των μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
  • Η αρχική σύμβαση αφορούσε 17 εκατομμύρια ευρώ και η διορθωμένη που φέρνετε τώρα αφορά σχεδόν τα μισά, 9 εκατομμύρια.
  • Δε δίνεται καμία ουσιαστική απάντηση στο γιατί δε χρειαζόμαστε τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
  • Αποτελεί φαιδρή δικαιολογία να μας λέτε πως το πρόβλημα είναι το κόστος πρόσληψης νέων εργαζομένων.
  • Δεν είναι δυνατόν, να υπάρχουν χρήματα ώστε να στελεχωθούν όλες αυτές οι εταιρίες που φτιάχνετε και σε αυτή και στις προηγούμενες συμβάσεις, αλλά όχι για να στελεχωθούν οι μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
  • Έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό δωρεάς;

Κλείνοντας, τέτοιες δωρεές, ιδίως στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγουμε είναι πολύ σημαντικές.Παρόλα αυτά,  η όποια ανιδιοτελής ιδιωτική δωρεά πρέπει να δίνει το σωστό στίγμα στην κοινωνία. Και αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να δημιουργεί υπόνοιες για επιστροφή στο κακό μας το παρελθόν. Γιατί θα είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση, εάν παρόλα όσα πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία, να γυρίσουμε πίσω στην εποχή της δυσπιστίας, της διασπάθισης χρημάτων, της θολούρας και του σκορπίσματος χρημάτων με όχι ανάλογο όφελος.Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε η δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος να γίνει μια καλοστημένη «βιτρίνα» για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Η Κομοτηνή χρειάζεται ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο, προσβάσιμο σε όλους και κανείς δεν μπορεί να της το στερήσει.

Θέλουμε ένα σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε. Λέμε ΝΑΙ στην αποδοχή της δωρεάς, αλλά ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας που θα οδηγήσουν τους ιδιώτες στην υγεία από την πίσω πόρτα.