ΚοινωνίαΑρχείο

Καμία απόφαση από ΦΟΔΣΑ – Καμπόσος: να σταματήσει η σκουπιδολαγνεία

Συνεδρίασε στην Τρίπολη την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με θέμα την τιμολογιακή πολιτική και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα για το οποίο δεν πάρθηκε τελικά κάποια απόφαση.

Οι ενστάσεις ήταν πολλές από πλευράς δημάρχων, με κύριο εκφραστή τον Δημήτρη Καμπόσο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του arcadiaportal.gr τόσο ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών όσο και άλλοι αναφέρθηκαν στην «ασάφεια» σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά που τελικώς ίσως εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης, αφού, όπως είπε ο κ. Καμπόσος, αν ένας Δήμος κάνει ανακύκλωση μόνος του θα πληρώνει «ποινή», αφού στους όρους της σύμβασης προβλέπεται όλα τα απορρίμματα να πηγαίνουν στο εργοστάσιο διαχείρισης.

Ο Δημήτρης Καμπόσος ρώτησε πόσα χρήματα θα κοστίζει η διαχείριση του σύμμεικτου: «Αν δεν μπορώ να κάνω ανακύκλωση θα πρέπει να εκπέσουν τα χρήματα της ανακύκλωσης. Δεν αντιπολιτεύομαι κάποιον. Δεν μπορώ να πω 70 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν σε μένα ήρθαν τέσσερις εταιρίες και μου είπαν 29 ευρώ τον τόνο. Να βάλουν στη ΣΔΙΤ νερό στο κρασί τους για να μην υπάρξουν φασαρίες. Η εταιρία να κερδίσει θέλει. Να γίνει μια διευκρινιστική, αλλά για σκεφτείτε ότι σχεδόν με 30 ευρώ ο Δήμος ο δικός μου θα έκανε διαχείριση. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά και δεν μπορώ να κάνω και ανακύκλωση; Δεν είμαι αιρετικός, αλλά δεν μπορώ να βάλω τόσο νερό στο κρασί μου γιατί στο τέλος θα είναι σκέτο νερό».

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σταύρος Αργειτάκος απάντησε: «Ήδη έχουμε καθυστερήσει, δεν έχουμε χρόνο. μπορείτε να κάνετε ανακύκλωση, να πηγαίνετε στη μονάδα που θα έχει η ανάδοχος εταιρία και να κάνει ανακύκλωση. Ο έλεγχος γίνεται για τα μη σύμμεικτα απόβλητα». Ο κ. Καμπόσος επέμεινε: «Τα 70 ευρώ ανά τόνο είναι σύμμεικτα. Μας είχαν πει για 22 χρόνια από 28. Έγιναν 22; Να φιξαριστούν αυτά και με αγάπη και χαρά να τελειώνουμε, να σταματήσει η σκουπιδολαγνεία από κάποιους. Τα προσωπικά που έχω με τη ΣΔΙΤ θα τελειώσουν σε άλλες αίθουσες, όχι εδώ».

Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ο ίδιος, καθώς ο δήμος του ξεκινά άμεσα τη διαδικασία με τα σύμμεικτα.

Ο κ. Αργειτάκος πρότεινε να γίνει ημερίδα με την ΤΕΡΝΑ, να ενημερωθούν οι δήμαρχοι και μετά να προγραμματίσουν συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Το σώμα αποφάσισε να αναβάλει το θέμα και να επανέλθει σε νέα συνεδρίαση για την ψήφιση του.