ΟικονομίαΑρχείο

Πότε θα ανοίξουν οι κάνουλες του Φυσικού Αερίου σε Άργος και Ναύπλιο

Αναπτύσσεται, τόσο στην Ελλάδα γενικότερα, όσο και στην Αττική το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Πριν από λίγο καιρό, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) ανακοίνωσε δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της Ελλάδας. 

Η Πελοπόννησος σύμφωνα με τον σχεδιασμό βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με τις παρακάτω περιοχές:

  • Τρίπολη,
  • Μεγαλόπολη,
  • Κόρινθος,
  • Άργος,
  • Ναύπλιο,
  • Καλαμάτα.

Για τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης έχουν γίνει οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι κάνουλες του Φυσικού Αερίου στην Αργολίδα, δεν πρόκειται σίγουρα να ανοίξουν πριν το 2022, ίσως και αρκετά αργότερα, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει ο ανάδοχος και το κατά πόσο αυτό θα τηρηθεί.

Το πιθανότερο είναι πως στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και η Σπάρτη.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η επέκταση του φυσικού αερίου και στα νησιά, πρόγραμμα που συνδέεται και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το μέγεθος της τοπικής αγοράς, κ.ά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ θα ενταχθεί στην ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που θα προκύψει από την απόσχιση των κλάδων διανομής αερίου που υπάγονται σήμερα στην ΔΕΠΑ και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών που περιλαμβάνει εκτός από την ΔΕΔΑ, το 100% της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής και το 51% της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας λήγει στις 14 Φεβρουαρίου.