ΆρθροΑρχείο

Τί συμβαίνει στο Ναύπλιο με τον κορωνοϊό και αναστατώνει το δήμαρχο;

Ανησυχία επικρατεί στο Ναύπλιο τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς αποφάσεις του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, που σχετίζονται με την προστασία του κόσμου από τον κορωνοϊό SARS-CoV2, που προκαλεί το νέο αναπνευστικό σύνδρομο COVID-19.

Πώς μεταδίδεται αυτός ο ιός σε χώρους συνάθροισης; Και ποιούς πλέον πρέπει να θεωρούμε ως τέτοιους χώρους;

Αυτό είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στην πόλη από τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης όταν με ανακοίνωση του δήμου έγινε γνωστό ότι όλων των βαθμίδων τα σχολεία, τόσο στο Ναύπλιο όσο και στα χωριά που ανήκουν στο δήμο Ναυπλιέων θα έμεναν κλειστά την Παρασκευή. Ακόμα και το Ωδείο Ναυπλίου δεν λειτούργησε την προηγούμενη Παρασκευή για να απολυμανθεί. Με δηλώσεις του ο κος Κωστούρος αναφέρεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση για προληπτικούς λόγους.

Μάλιστα η απόφαση Κωστούρου έγινε θέμα ακόμα και Πανελλαδικά. Μέχρι και τηλεοπτικοί σταθμοί ρώτησαν το δήμαρχο για την απόφασή του αυτή.

Αντιθέτως το Άργος και η Επίδαυρος έκαναν απολυμάνσεις στα κτήρια χωρίς να κλείσουν τα σχολεία.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι «τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά, καθώς σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο μόνοι αρμόδιοι για τη διακοπή της λειτουργίας τους είναι οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας με κοινή τους απόφαση», ενώ έγινε και σύσκεψη για να αναλάβει η περιφέρεια το συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παρά την ανησυχία του κόσμου όμως που είναι έκδηλη και παρά την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και στο Ναύπλιο μαζί, η πόλη βούλιαξε από κόσμο το τριήμερο. Ακόμα και σε κλειστούς χώρους, όπως σε καφέ και μπαράκια δημιουργήθηκε αδιαχώρητο.

Και εκεί που άρχισαν να ηρεμούν κάπως τα πνεύματα και να απολαμβάνουν όλοι τις απόκριες, την ώρα που γινόταν η σύσκεψη στο κτήριο της περιφέρειας στην παραλιακή, παρόντος του δημάρχου Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρου, για το συντονισμό των ενεργειών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με τον Παναγιώτη Νίκα να δηλώνει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην Πελοπόννησο είναι ελάχιστες, έφτανε στα γραφεία των εφημερίδων η νέα ανακοίνωση του δήμου Ναυπλίου, με την οποία γινόταν γνωστό ότι η Οργανωτική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, αναβάλλει το Μαραθώνιο οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούσαν τρεις μέρες αργότερα.

Όπως σημειώνεται η αναβολή γίνεται «στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και με ευαισθησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, με σεβασμό στους επισκέπτες μας που κατά χιλιάδες αναμένουν την συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο Ναυπλίου».

Νέος κύκλος ανησυχίας εντωμεταξύ έχει δημιουργηθεί στο Ναύπλιο, με το δήμαρχο να περιορίζεται προς το παρόν στα δελτία Τύπου και σε δηλώσεις που έκανε την προηγουμένη Παρασκευή. 

Την ίδια ώρα οι μάσκες στα φαρμακεία του Ναυπλίου έχουν εξαφανιστεί, ενώ πολλοί φροντίζουν να απαλύνουν τις όποιες ανησυχίες τους με «εφόδους» στα σούπερ μάρκετς.