Τα σίδερα της φυλακής
Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη ο διοργανωτής ενός από τους πιο γνωστούς αγώνες τρεξίματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον «Δρόμο του Αργολικού Κόλπου», έναν αγώνα 15,5 χιλιομέτρων, ο οποίος διεξάγεται τα τελευταία 19 χρόνια με συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων από όλη την Ελλάδα.
Ψυχή του αγώνα ο Παναγιώτης Παπαβασιλείου, βετεράνος δρομέας ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Το έγκλημα του; Δεν είχε πάρει άδεια από τον ΣΕΓΑΣ! Πρόκειται για την κατάληξη ενός νόμου ο οποίος, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, επιχειρεί να υποτάξει στην γραφειοκρατία και στα συναφή συμφέροντα φυσικά, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την σημασία της άθλησης, η τάση είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό το κίνημα των «park runs». Αγώνες που διοργανώνονται σε καθαρά εθελοντική βάση, από παρέες φίλων, συνήθως κάθε Κυριακή σε πάρκο της πόλης, στους οποίους μετέχουν ελεύθερα όσοι θέλουν. Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία μάλιστα, που επιτρέπει την δωρεάν εκτύπωση των ηλεκτρονικών chip μέσω ίντερνετ, είναι αγώνες με κανονική χρονομέτρηση.
Ούτε άδειες, ούτε γραφειοκρατία, ούτε να μπλέκονται διάφοροι επίσημοι, οι οποίοι, συχνά, έχουν τόση σχέση με το τρέξιμο όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο επιχειρείται να γίνει και στους αγώνες βουνού. Αγώνες δηλαδή που διεξάγονται πάνω από μια δεκαετία πριν τους πάρει χαμπάρι ο ΣΕΓΑΣ, οι περισσότεροι άψογα οργανωμένοι. Το αστείο είναι ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει καν την τεχνογνωσία για τέτοιους αγώνες ενώ κι αυτοί που διοργανώνει έχουν μικρή συμμετοχή.
Η δικαιολογία για τον νόμο είναι η συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις, η προστασία των αθλητών. Παραδόξως οι αγώνες δρόμου είναι ένας από τους λίγους ίσως τομείς στους οποίους η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός λειτουργούν αποτελεσματικά. Είναι τόσοι πολλοί ώστε όσοι δεν ικανοποιούν μια σειρά από προϋποθέσεις, δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να επιβιώσουν. Αλλά βέβαια αυτή είναι και η αιτία που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρμοδίων και μη. Έχει μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τον μικρόκοσμο αυτών των διοργανώσεων, τους ανταγωνισμούς και τα μικροσυμφέροντα που αναπτύσσονται καθώς και τις συγκρούσεις, συνήθως με πάθος δυσανάλογο της σημασίας τους. Ελληνικά πράγματα.
Στον αντίποδα, ακριβώς επειδή έχουν τόση απήχηση, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί το κίνητρο να είναι ψηφοθηρικό, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι στους περισσότερους αγώνες διατίθενται τα απαραίτητα μέσα ώστε να είναι καλά οργανωμένοι. Έχει ενδιαφέρον ότι για τον ΣΕΓΑΣ ο πολλαπλασιασμός των αγώνων, πάνω από 500 τον χρόνο, είναι υπερβολικός, ξεπερνώντας «τα όρια ανοχής του κοινού». Με άλλα λόγια για το ποιοι αγώνες θα γίνουν θα πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ, ένας σύνδεσμος αθλητικών σωματείων δηλαδή, όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ήδη κάποιοι αγώνες ματαιώθηκαν επειδή δεν είχαν την άδεια του και ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε την απαγόρευσή τους από τις αρχές. Λέγεται και μονοπώλιο.
* O Παντελής Καψής είναι Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός. Είναι επίσης ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος. Έχει συμμετάσχει και τερματίσει ως τώρα σε πέντε μαραθώνιους.