ΟικονομίαΑρχείο

Πως θα γίνουν Virus-Resistant τα ξενοδοχεία

Τους τρόπους μέσω των οποίων οι ξενοδοχειακές μονάδες θα προστατευτούν από τον κορωνοϊό και τις πάσης φύσεως ιώσεις που κυκλοφορούν, παραθέτει με μακροσκελή ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρει η Ένωση:

«Οι επιπτώσεις από τη μετάδοση του κορωναϊού ήδη έχουν προσβάλει τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες δεν θα μπορούσε, φυσικά, να εξαιρεθεί η Ελλάδα.

Ωστόσο, η χώρα μας, όπως και η Μεσσηνία, βρίσκεται ημερολογιακά στο στάδιο έναρξης της τουριστικής περιόδου από την οποία αναμένεται να στηριχθεί η εθνική μας οικονομία. Ειδικά δε, η περιοχή μας που παρόλο ότι είναι προικισμένη από τη φύση, την ιστορία , τον πολιτισμό και με τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα, έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, βιώνει ήδη τα πρώτα συμπτώματα συγκράτησης των κρατήσεων και ακυρώσεων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον.

Και ενώ, υγειονομικά, έχει καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις, σε αντιστοίχιση με την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες, τουριστικά παραμένει ανοχύρωτη , με τις συνέπειες να φορτώνονται, ως είθισται, στις πλάτες των επαγγελματιών που μόνοι τους και πάλι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και τούτο, την ίδια στιγμή που έχουν απέναντί τους ένα κράτος που, παραδοσιακά, λειτουργεί ως χωριστή «επιχείρηση» με μόνο μέλημά του πώς θα διασφαλίσει τις δικές του εισπράξεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία είτε και με αποδόσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο έχει επινοηθεί ώστε όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν πλέον ως τροφοδότες ενός κορβανά που δεν έχει ανταποδοτικό ούτε προστατευτικό χαρακτήρα.

Σήμερα, μαζί με την υγειονομική , αντιμετωπίζουμε και την επιδημία του φόβου που μας κρατάει, προς το παρόν ελπίζουμε, μακριά από τις αγορές. Και σήμερα, καλούμαστε και πάλι μόνοι μας να καλύψουμε αυτό το κενό χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση, όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά ούτε καν της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Επειδή δεν πρέπει να συνταχθούμε με τους έμπορους του φόβου αλλά να παραμένουμε μαχητές στον αγώνα της επιβίωσης, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους όσους έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη χώρα να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, αλλά και όλων όσων συναρτώνται ή εξαρτώνται από αυτόν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος. Και οικονομικός και επικοινωνιακός. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες. Άλλοι όμως πρέπει να στοιχηθούν μπροστά μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα Μέλη μας να λάβουν υπόψη τους τις παρακάτω οδηγίες Μanual και να θωρακίσουν τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας με πρακτικές Virus –Resistant.

ANAΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι ευθύνη όλων μας να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

Στα πάντα όμως στην ζωή, έχουμε πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται από εμάς, φερειπείν το τι θα κάνει η πολιτεία ή οι υγειονομικές αρχές, δεν το ορίζουμε εμείς αλλά η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές. Αυτό δεν μπορούμε προφανώς να το επηρεάσουμε. Από την άλλη όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε και να επιδράσουμε, με τις δικές μας ενέργειες. Οι επαγγελματίες λοιπόν του τουρισμού, στην χώρα μας, θα πρέπει, εάν θέλουν, να καταστήσουν τις μονάδες τους, τρόπος του λέγειν virus-resistant, ήτοι ανθεκτικά τα ξενοδοχεία τους ή τουριστικά καταλύματά τους, ως προς τον ιό. Πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, με τις δικές τους δράσεις.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι δράσεις που θα αναφέρουμε, θα περάσουν – αυτός είναι ο σκοπός – ένα αίσθημα αυξημένης ασφαλείας προς τους δυνητικούς πελάτες – επισκέπτες, και συνεπώς, αυτοί θα έχουν ένα κίνητρο να χρησιμοποιήσουν το δικό σας ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, έναντι άλλων ανταγωνιστικών. Επομένως, κάποιοι που δεν ανησυχούν και τόσο έντονα, θα εξακολουθούν να έρχονται στη χώρα μας είτε για λόγους αναψυχής και διακοπών, είτε για επαγγελματικούς, είτε για άλλους σκοπούς. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν Έλληνες ή ξένοι, οι οποίοι για τον έναν ή άλλον λόγο, θα εξακολουθούν να μεταβαίνουν σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, και για διάφορους σκοπούς. Αυτοί, θα επιλέξουν για την διαμονή τους κάποιο ξενοδοχείο ή κάποιο κατάλυμα. Γιατί να μην επιλέξουν το δικό σας έναντι κάποιου άλλου, του ανταγωνισμού;

Για να επιλέξουν όμως εσάς, θα πρέπει εσείς, δηλαδή το ξενοδοχείο σας  να τους δίδει κάτι που δεν θα το βρίσκει στον ανταγωνισμό, ήτοι όπως είπαμε πιο πάνω, να είναι virus-resistant. Όταν λοιπόν το ξενοδοχείο σας θα δηλώνει virus-resistant θα σημαίνει ότι έχετε ακολουθήσει από μόνοι σας, κάποια υψηλά στάνταρντς, τα οποία θα συμβάλλουν στο να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια απέναντι στους ιούς. Και αυτό βεβαίως, είναι κάτι που μπορεί να επιδράσει έντονα στο να προτιμήσει εσάς αντί για κάποιον άλλον, αν όχι σε όλο το εύρος πελατειακού κοινού, σίγουρα σε μεγάλες ομάδες, όπως των περισσότερο ηλικιωμένων που το ανοσοποιητικό τους δεν είναι τόσο ισχυρό όσο αυτών που είναι σε νεαρότερες ηλικίες, αυτών που έχουν πολύ μικρά παιδιά, τα οποία παρομοίως, δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό κ.λπ..

Πως όμως θα καταστήσετε την μονάδα σας virus-resistant;

Ένα ξενοδοχείο ή ένα τουριστικό κατάλυμα δεν μπορεί να γίνει – προφανώς – νοσοκομείο, ωστόσο μπορεί να γίνει κατά τι περισσότερο virus-resistant, με απλές ενέργειες, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, πράγματα που μας ήρθαν στο μυαλό – προφανώς εσείς μπορείτε να σκεφτείτε και άλλα:

  • Εάν είστε μεγάλη μονάδα, δηλαδή ένα ξενοδοχείο και όχι ένα απλό κατάλυμα / διαμέρισμα, καθώς ένα ξενοδοχείο έχει κάμποσα άτομα προσωπικό, να έχετε προμηθευτεί μάσκες, ίσως και γάντια, για όλο το προσωπικό, έτσι ώστε ο επισκέπτης να νοιώθει ότι δεν μπορεί να κολλήσει κάτι ενδεχομένως από το προσωπικό της μονάδας. Παραλλήλως να έχετε καδράκια που να αναφέρουν ότι οι μάσκες του προσωπικού, δεν σημαίνει ότι είναι ασθενείς, και γίνεται για την καλύτερη προληπτική ασφάλεια των επισκεπτών.
  • Να έχετε στους κοινόχρηστους χώρους,στη reception απολυμαντικό τζελ καθαρισμού χεριών (όπως αυτό που έχουν τα νοσοκομεία), να έχουν στα τραπεζάκια χαρτομάντιλα μιας χρήσεως με απολυμαντικό υγρό, μπολάκια με καραμέλες τύπου φαρμακευτικές π.χ. με μέντα και ευκάλυπτο, έτσι ώστε οι διερχόμενοι από το ξενοδοχείο να έχουν την ευκαιρία να απολυμάνουν τα χέρια τους μέσω των οποίων εγκαθίστανται οι μεταδιδόμενοι από τον αέρα ιοί, όπως και ο κορωνοϊός, στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Να έχετε καδράκια σε πολλούς χώρους, στα δωμάτια, στις κοινόχρηστες τουαλέτες, στην τραπεζαρία, που να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες να πλένουν με σαπούνι τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν το ειδικό απολυμαντικό gel (εάν έχετε τοποθετήσει τέτοιο στην μονάδα σας). Όσο και εάν είναι αυτονόητο, η υπενθύμιση θα αυξήσει τη συχνότητα απολύμανσης των χεριών και αναπόφευκτα, θα μειώσει τις πιθανότητες του να διαδοθούν ιοί στον χώρο σας.
  • Θα πρέπει να υιοθετήσετε μια ανώτερη της συνηθισμένης καλής καθαριότητας των κοινών χώρων, ιδίως αυτών που μπορεί να πιάνουν οι επισκέπτες, όπως τραπεζάκια, βραχίονες καναπέδων, καρέκλες, πόμολα, χερούλια / χειρολαβές θυρών, βρύσες, κουπαστές σκάλας, κομβία ασανσέρ, πληκτρολόγια και ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια Η/Υ κ.ά.. Κάντε μια βόλτα στο ξενοδοχείο σας: δείτε, τι ακουμπούν οι επισκέπτες αλλά και οι εργαζόμενοι; Κάντε την βόλτα και δεύτερη φορά, διότι στην δεύτερη φορά θα δείτε κάποια που δεν είδατε στην πρώτη και κάντε την και τρίτη. Φτιάξτε μια λίστα αυτών και δώστε έμφαση στην καθαριότητα και συχνή, συστηματική απολύμανσή τους. Όλοι αυτοί οι ιοί, είναι γενικά βραχύβιοι και επομένως, εάν η καθαριότητα είναι όπως αναφέραμε πιο δυνατή και σχολαστικότερη, προφανώς ακόμα και εάν ο κορωνοϊός ή κάποιος άλλος ιός όπως γρίπης, βρεθεί στους κοινόχρηστους χώρους σας, εσείς με αυτήν την πρακτική που αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό να τον εξουδετερώσετε, πριν αυτός προλάβει να μεταφερθεί.
  • Στα δωμάτια μπορείτε ενδεικτικά να έχετε: κάποιο απολυμαντικό για την στοματική κοιλότητα και οισοφάγο όπως Hexalen με το οποίο κάνεις γαργάρες και δεν χρειάζεται συνταγογράφηση, μπολάκια με φαρμακευτικού τύπου καραμέλες π.χ. με μέντα και ευκάλυπτο (πωλούν πολλά super-market και δεν είναι ακριβές), οινοπνευματική λοσιόν κ.ά.
  • Στο menu που θα παρέχετε να βάλετε άφθονα φρούτα όπως μήλα (γνωστό πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα / an apple per day keeps doctor away) και πορτοκάλια που περιέχουν πολύ βιταμίνη C και κιτρικό οξύ, λεμόνι σε φυσική μορφή, φυσικούς χυμούς, μηλόξυδο, σκόρδο που στην φυσική του μορφή (ωμό) έχει πολύ ισχυρή αντιϊκή δράση, ρίγανη παρομοίως κ.ά.. Μάλλον θα πρέπει μαζί με τον μάγειρα / chef του ξενοδοχείου σας, να στήσετε ένα virus-resistant menu, καθώς πολλά από τα παραπάνω, μπορεί οι επισκέπτες να μην τα τρώνε ‘σκέτα’ αλλά ενταγμένα π.χ. σε μια σαλάτα τρώγονται άνετα και πολύ ευχάριστα. Επίσης διάφοροι ιοί μεταξύ των οποίων και ο κορωνοϊός, μπορεί να μεταδοθεί με την βρώση κρεάτων, αυγών, γι’ αυτό επιβάλλεται καλό μαγείρεμά τους, ορθό ψήσιμο. Διαφημίστε / προβάλλετε το healthy και virus-resistant / anti-virus menu σας, έτσι ώστε να ‘κερδίσετε’ κάποιους επισκέπτες σας που διαφορετικά θα έτρωγαν έξω – άρα θα είχατε διαφυγόντα κέρδη. Και μην υποτιμάτε καθόλου την καλή διατροφή, διότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό ξεκινά από αυτήν, είναι η βάση του – το είχε πει και ο Ιπποκράτης ότι η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας. Η καλή διατροφή θα δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας στους επισκέπτες σας, απέναντι στους ιούς. Εάν παρέχετε πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό, κάντε virus-resistantτο menu όλης της ημέρας, αλλιώς, όποιο παρέχετε.
  • Στο ξενοδοχείο, να έχετε για παν ενδεχόμενο, θερμόμετρο για να μπορείτε να εντοπίσετε το δυνατόν ταχύτερα επίφοβες περιπτώσεις (που θα ανεβάσουν πυρετό και θα υπάρχει μια κάποια πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό). Ίσως είναι καλό να συνεργάζεστε με έναν ή περισσότερους ιατρούς, που να βρίσκονται κοντά στη μονάδα σας, και να μπορούν ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο, εάν χρειαστεί σε επίφοβες περιπτώσεις να έρθουν και να ελέγξουν αμέσως αυτές, και να δώσουν σχετικές οδηγίες.
  • Εάν το ξενοδοχείο σας είναι μεγάλο, πάρτε ένα δωμάτιό σας και διαμορφώστε το, ενδεχομένως με την σχετική καθοδήγηση ενός ιατρού, σε δωμάτιο καραντίνας για την περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια επίφοβη περίπτωση, για άμεση προληπτική δράση – ούτως ή άλλως αργότερα και εφόσον συμβαίνει κάτι, θα αναλάβουν αναγκαστικά οι ιατροί και ο ασθενής θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Βεβαίως, όταν τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει να τα προβάλετε – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο, διότι σκοπός είναι οι ενέργειες που θα καταστήσουν την μονάδα σας virus-resistant, να γνωστοποιηθούν στο πελατειακό κοινό, για να έχει λόγους να προτιμήσει εσάς, αντί για κάποιον άλλον. Διότι διαφορετικά, δηλαδή εάν τα κάνετε χωρίς να τα προβάλλετε, απλώς θα αναλάβετε ένα αυξημένο κόστος, που χωρίς την προβολή των virus-resistant πρακτικών σας, δεν θα έχετε την αυξημένη εισροή πελατείας, για να ισορροπήσει και υπερκεράσει το αυξημένο κόστος. Συνεπώς, μπορείτε να αναφέρετε τις virus-resistant practices που θα έχετε υιοθετήσει, σε ένα εμφανές σημείο στο site σας, να περιλαμβάνεται στο signature που βάζετε στην μέσω e-mail αλληλογραφία σας (οπότε θα το βλέπουν όσοι σας διαβάζουν), να τα αναρτάτε και διαφημίζετε στις social media σελίδες σας κ.λπ..

Με τα παραπάνω, απλώς αναφέραμε ορισμένες ιδέες, για να δείξουμε ότι ακόμα και σε ένα αρκετά δυσμενές λόγω κορωνοϊού περιβάλλον, εσείς μπορείτε να δράσετε και να διαφοροποιηθείτε θετικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το τι ακριβώς θα πράξετε, θα πρέπει να το μελετήσετε και σχεδιάσετε εσείς. Κάντε οι εμπλεκόμενοι ένα brain-storming και αποφασίστε. Άλλωστε είναι η επένδυσή σας, η οποία θα δοκιμαστεί ενδεχομένως έως και έντονα, σε ένα δυσμενές περιβάλλον, που δείχνει, χωρίς να κινδυνολογούμε, αρκετά πιθανό, αφού βασίζουμε το σενάριο που περιγράψαμε, σε επιστημονικές πηγές.

Η όλη υπόθεση, θέλει σοβαρή αντιμετώπιση – και εσείς θα πρέπει να δράσετε σε όποια σημεία μπορείτε. Βεβαίως, μπορεί κάποιοι να ρωτήσουν: Είναι δυνατόν να μην καεί το δικό σου δέντρο, όταν το γύρω δάσος καίγεται; Εξαρτάται από το μέγεθος της γύρω φωτιάς. Εάν είναι σφοδρή,  δύσκολο να γλυτώσει και το δικό σας δέντρο, εάν είναι ήπια, είναι αρκετά πιθανό να γλυτώσει το δικό σας δέντρο».