ΚοινωνίαΑρχείο

Η ακτινογραφία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την αναζήτηση των επαφών των 73 ασθενών που έχουν επιβεβαιωθεί προκειμένου να διατηρηθεί η αδρή εικόνα που έχουν σχηματίσει για τη δυναμική του κορωνοϊού στις πληττόμενες περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου, αλλά και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε δραστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς από τα 45 κρούσματα που είχαν καταγραφεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, εχθές έφτασαν τα 73. Όλα χαρακτηρίστηκαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών. 

Η συντριπτική πλειονότητα των θετικών περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Όσα περιστατικά νοσηλεύονται είναι σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σηκώνει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών. Σε αυτό νοσηλεύονται 15 ασθενείς, οι 13 στις κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με νόσο Covid-19 και οι δυο στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μονάδα εκτός από τον 66χρονο, που αποτέλεσε και το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από το Ισραήλ – όταν ο άνθρωπος νόσησε, ανέφερε το ιστορικό του ταξιδιού, αλλά η χώρα δεν υπήρχε στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία ως περιοχή συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού- βρίσκεται και ένας άλλος ασθενής τις τελευταίες δυο ημέρες ο οποίος παρουσίασε επιπλοκές. 
Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς. Στο Αττικόν νοσηλεύονται δύο ασθενείς και στο Σωτηρία πέντε. 

Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα όπως φαίνεται θα αρχίσουν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για αρκετούς ασθενείς το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο. 

Τα προληπτικά μέτρα 

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο 48ωρο της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καθώς και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν μια σειρά από προληπτικά μέτρα που σε αυτή τη φάση, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα εξής:
· Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
· Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
· Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
· Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.