ΚόσμοςΑρχείο

Αυτοκίνητο που προστατεύει από τον κορωνοϊό έφτιαξαν οι Κινέζοι!

Η εταιρεία Geely, ο κολοσσιαίος κινεζικός όμιλος στον οποίο ανήκουν εξ ολοκλήρου και μεταξύ άλλων η Volvo και η Lotus παρουσίασε πριν από περίπου 2 εβδομάδες, διαδικτυακά ένα καινούργιο SUV, που ονομάζεται Icon. Διαθέτει, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ένα νέο, έξυπνο σύστημα κλιματισμού που έχει τη δυνατότητα να απομονώνει τον κορωνοϊό, καθώς η πιστοποίησή του είναι η N95. Αυτό σημαίνει πως μπορεί και κατακρατά σε ποσοστό 95% μικρο-οργανισμούς και σωματίδια ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Κινέζοι «ελαχιστοποιεί τα βακτήρια και τους ιούς στον αέρα της καμπίνας».

Το εντυπωσιακό νέο είχε τρομερά θετικό αντίκτυπο στη χειμαζόμενη από τον κορωνοϊό Κίνα, αφού μέσα στις πρώτες ώρες από την παρουσίασή του, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 50.000 παραγγελίες. Και στην πορεία προστέθηκαν και άλλες.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν ένα τέτοιο σύστημα είναι όντως αποτελεσματικό και αν μπορεί πραγματικά να «καθαρίσει» τον αέρα ενός αυτοκινήτου. Το σίγουρο είναι πως ο αέρας που εισάγεται από την ατμόσφαιρα πράγματι φιλτράρεται μέχρι ενός σημείου αλλά είναι αβέβαιο αν αυτό αρκεί προκειμένου να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής.

Το δεύτερο είναι πως τα συστήματα αυτού του είδους δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα στην περίπτωση που ένας επιβάτης που είναι εν δυνάμει φορέας π.χ. φταρνιστεί και ο ιός παραμείνει σε κάποια επιφάνεια εντός αυτοκινήτου. Αυτός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι και ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε ό,τι αφορά τη διάδοση του ιού.