ΟικονομίαΑρχείο

Σε περιπέτειες οι ξενοδόχοι του Τολού και του Ναυπλίου

Με οικονομικό μαρασμό απειλούνται οι ξενοδόχοι του Ναυπλίου και του Τολού μετά την ανάκληση όλων των σχολικών εκδρομών για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Ήδη έχουν ακυρώσει όσα σχολεία είχαν κάνει κρατήσεις γι’ αυτό το διάστημα, ενώ αναμένεται να δούμε τι θα γίνει με τις εκδρομές που ήταν να γίνουν από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα.

Η ζημιά για τους ξενοδόχους είναι πολύ σοβαρή καθώς Ναύπλιο και Τολό, τέτοια εποχή φιλοξενούσαν περί τους 2500 μαθητές τη μέρα, καθώς οι περισσότερες εκδρομές είναι τριήμερες ή πενταήμερες. Φυσικά υπάρχουν και οι μονοήμερες που είχαν ως αποτέλεσμα να «βουλιάζει» η Αργολική πρωτεύουσα από μαθητές τους ανοιξιάτικους μήνες. Σημαντικό πλήγμα και για φαγάδικα, καφετέριες και παγωτατζίδικα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έκαναν και φέτος χρυσές δουλειές. 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού εύχονται να μπει σύντομα σε ύφεση ο κορωνοϊός και να μην κρατήσει σε βάθος χρόνου, γιατί αλλιώς η συνέχιση του μέτρου αναστολής των σχολικών εκδρομών πέραν των δύο εβδομάδων θεωρείται σχεδόν βέβαια, καθώς επίσης και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Αν ματαιωθούν όλες οι εκδρομές για φέτος, το πλήγμα για την τοπική οικονομία θα είναι τεράστιο.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με τα έσοδα των επιχειρηματιών αλλά και με τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο που θα βρεθούν στην ανεργία ή θα οδηγηθούν σε άλλες αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αρκετά ξενοδοχεία του Τολού έχουν δώσει εντολές στους λογιστές τους να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού, καθώς οι κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες έχουν ακυρωθεί και οι προκαταβολές επιστρέφονται, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και το άνοιγμά τους για την σεζόν, η οποία προδιαγραφόταν καλή πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Το ότι κάποιοι από τους έμπειρους εποχικούς εργαζόμενους πιθανοτατα θα στραφούν σε άλλες αγορές, ενδέχεται να προκαλέσει υποστελέχωση τους θερινούς μήνες, με τις ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τότε ικανά στελέχη για να προσλάβουν, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, αγωνιώντας για το τι θα γίνει στη συνέχεια, καθώς δεν μπορεί να γίνει ασφαλής σχεδιασμός με τα τωρινά δεδομένα.

Πλέον η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης με άμεσο αντίκτυπο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν άφησαν ικανοποιημένη την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, η οποία ζητά άλλα πράγματα.

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως η οικονομική ζημιά διαφαίνεται πως θα είναι πολύ βαρύτερη σε σχέση με τις συνέπειες από την ποσοστιαία θνησιμότητα της ασθένειας.