ΕλλάδαΑρχείο

Μάχη με το χρόνο για να ελεγχθεί η επιδημία

Μετά τις ανακοινώσεις για το κλείσιμο των σχολείων και όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η τακτική αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μπαίνει στη φάση 2. 

Οι ειδικοί αναλύουν την στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας ως μια προσπάθεια να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση των κρουσμάτων. 

Όπως διατείνονται οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, είναι αδύνατον από την πανδημία του κορονοϊού –είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία ότι πρόκειται για πανδημία- να ξεφύγει η χώρα.

Η χώρα μας διατηρεί, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, χαμηλά ποσοστά εξάπλωσης του ιού καθώς είναι ελάχιστα τα κρούσματα τα οποία δεν εντοπίζονται από την ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών. Όμως είναι θέμα 2-3 εβδομαδων να εμφανιστούν πολλά κρούσματα τα οποία δεν θα έχουν κάποια γνωστή πηγή, δηλαδή δεν θα έχουν επιβεβαιωμένο ιστορικό ατόμου που προσβλήθηκε από τον ιό. Το γεγονός αυτό βασίζεται σε στοιχεία από την εξάπλωση της νόσου σε διεθνές επίπεδο. Η μεταδοτικότητα του είναι τόσο γρήγορη που η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων σε λίγο καιρό δεν θα χει κανένα νόημα. 

Όσο λοιπόν είμαστε σε φάση όπου μπορούμε να αναγνωρίζουμε την εξάπλωση, είναι καλό να λαμβάνονται τα μέτρα της επόμενης μέρας. Κι αυτό γίνεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο ων σχολείων και τις ρητές απαγορεύσεις και οδηγίες για χώρους με μεγάλη συνάθροιση ατόμων. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα σχολεία και γενικότερα το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και των χώρων συνάθροιση παιδιών κλείνουν.

Ο “ύπουλος” ρόλος του ιού στα παιδιά

Αν και μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνούσε να μη ληφθεί το μέτρο του πανελλαδικού κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε το συγκεκριμένο μέτρο. Η απόφαση λήφθηκε εντός ολίγων ωρών από την προηγούμενη εξέταση του ενδεχομένου αυτού. Σ’ αυτό συνέβαλλαν 2 νεότερες δημοσιεύσεις όπου ασθενείς με ήπια συμπτώματα αποδείχτηκε ότι μπορούν να μεταδίδουν τη νόσο, καθώς διατηρούν υψηλό ιικό φορτίο για μεγάλο διάστημα, συμμετέχοντας κατά πολύ στη μετάδοση. Φάνηκε ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών, που αποτελούν το 70% των προσβεβλημένων, διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση είναι δύσκολη μετά τις πρώτες 10 ημέρες. 

Αντιθέτως, στα παιδιά φαίνεται πως αυτό το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως 14 ημέρες, ενώ μπορεί τα συμπτώματα που εκδηλώνουν να είναι ήπια ή και καθόλου. Κατά τους επιστήμονες, το 12% με 13% ποσοστό μετάδοσης από παιδιά που υπολογίστηκε στην Κίνα ίσως είναι πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό, ακριβώς λόγω της ασυμπτωματολογίας των παιδιών.