ΠολιτισμόςΑρχείο

This is coronavirus! Tέλος η λαμπαδηδρομία! (video)

Ούτε κορωνοϊός, ούτε μέτρα, ούτε φόβος κατάφερε να σταματήσει πλήθος κόσμου να παραβρεθεί στο άναμμα με την Ολυμπιακή φλόγα του βωμού μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού ο λαμπαδηδρόμος που έφερε τη φλόγα δεν ήταν άλλος από τον χολιγουντιανό σταρ Τζέραλντ Μπάτλερ, τον ηθοποιό που είχε ενσαρκώσει το Λεωνίδα στην ταινία “300”.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφασίσει να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Ως εκ τούτου η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα έρθει το μεσημέρι στο Ναύπλιο.

Οι δρόμοι της Σπάρτης κατακλύστηκαν από κόσμο που ήθελε να δει από κοντά τον ηθοποιό, αλλά και να ζήσει τη συγκινητική στιγμή που ανάβει η φλόγα το βωμό στα πόδια του μεγάλου Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα. Ο Τζέραλντ Μπάτλερ, πιστός στο ρόλο του, μέχρι τέλους, φώναξε με όλη τη δύναμή του “This is Sparta” δηλαδή “Εδώ είναι η Σπάρτη” τη φημισμένη φράση-απάντηση του περήφανου Λεωνίδα στους Πέρσες που ζητούσαν γη και ύδωρ, υποτέλεια δηλαδή από την πόλη της Λακωνίας. 

Όμως, αμέσως μετά το άναμμα του βωμού κι ενώ στο Ισθμό περίμεναν τη φλόγα με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «διακόπτει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας!

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή του Ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη και παρά τις επανηλλειμένες συστάσεις προς το κοινό να μην συγκεντρώνεται στις Τελετές, στις πόλεις διέλευσης της Φλόγας πήρε τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

Η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές.
Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή «Τόκυο 2020» θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».