ΕλλάδαΑρχείο

Τα ορφανά κρούσματα μονάδα μέτρησης της διασποράς

Τα κρούσματα κορωνοϊού που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς αυτά αποτελούν τη μονάδα μέτρησης της διασποράς της νόσου στην Κοινότητα. 

Οι Έλληνες ειδικοί αξιολογούν ότι τα 10 ορφανά κρούσματα που έχουν μέχρι στιγμή καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ επί συνόλου 117 επιβεβαιωμένων αποτυπώνουν διασπορά, αλλά όχι πολύ μεγάλη.

Με την επιθετική προληπτική στρατηγική – όπως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων και των χώρων διασκέδασης, έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στοχεύεται ο περιορισμός της όποιας διασποράς και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου. 

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι’ αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.