ΠολιτικήΑρχείο

Μητσοτάκης: Κλείνουν όλες οι εκκλησίες, κάθε δόγματος και θρησκείας

Ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Όπως ανήρτησε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις». 
 

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε μετά τα μισόλογα για την παρουσία πιστών στις θρησκευτικές τελετές. Η ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που ανακοίνωσε προ ολίγου η Ιερά Σύνοδος είναι ως προς την Κυριακάτικη θεία λειτουργία, την οποία ουσιαστικά αναστέλλει με απόφασή της η κυβέρνηση, επιτρέποντας το άνοιγμά τους αποκλειστικά και μόνο για ατομική προσευχή.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως «Μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ

Κεραμέως: Μόνο κηδείες και ατομική προσευχή

Σε δήλωσή της από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

  •  τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
  • την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). 

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Αναλυτικά οι ιστορικές αποφάσεις της Εκκλησίας για τον κορωνοϊό