ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο μύθος του Αυστριακού γιατρού στ’ Ανάπλι και ο κορωνοϊός

Όταν ήμουν μικρός και γύριζα στα μαγαζιά και τα γραφεία του Μεγάλου Δρόμου και της Σταϊκοπούλου άκουσα τον μύθο του Αυστριακού γιατρού… ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Κατοχή εδώ – με τα στρατεύματα Κατοχής, εννοείται – αλλά ήταν καλός άνθρωπος και ερχόταν σαν τουρίστας τη δεκαετία του 60.

Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Άκουγα όμως να αναφέρονται σε αυτόν. Τον μόνο Γερμανό που είχα γνωρίσει και είχε υπηρετήσει εδώ αλλά ξαναερχόταν ήταν ο καθηγητής Σέφερ, αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος. Με είχε εντυπωσιάσει, τότε, γιατί ήταν ο πρώτος ξένος που άκουσα να μιλάει τέλεια νέα Ελληνικά και να βρίζει την Χούντα δημόσια … χαφιέδες και χωροφύλακες δεν τολμούσαν να πουν τίποτε. (Έχω την εντύπωση στο Συμβολαιογραφείο του Τόμπρα τον κουρντίζανε επίτηδες για να εκδηλώνεται Αντιχουντικά).

Ο Αυστριακός γιατρός είχε πει – στον μακαρίτη τον Γιώργο τον Χαραμή και στον πατέρα μου- το φάρμακο κατά των ιώσεων: Κάθε πρωί βουτάμε μια μπατονέτα σε φρέσκο ελαιόλαδο και επαλείφουμε το εσωτερικό των ρουθουνιών μας. Το ελαιόλαδο εξατμίζεται δημιουργώντας στο εσωτερικό των ρουθουνιών ένα αδιαπέραστο τείχος για τα μικρόβια. Δεν ξέρω αν στέκει ιατρικά … Πάντως ο πατέρας μου το εφάρμοσε και όσο τον θυμάμαι δεν είχε ποτέ γριπιαστεί.

Γιατί όμως θεωρώ ότι ο Αυστριακός γιατρός μπορεί να ήταν και ένας αστικός μύθος; Γιατί κυκλοφορούσε και μια άλλη συνταγή δική του…. Στον από πάνω δρόμο είχε το εργαστήριό του ο μεγάλος τεχνικός του κινηματογράφου και επισκευαστής ραδιοφώνων ο μακαρίτης ο Τάκης ο Καβαλιέρος (Το «γράμματα Καμπούρη» ξεκίνησε από το Ναύπλιο και έγινε Πανελλήνιο σύνθημα στους κινηματογράφους). Από αυτόν είχα ακούσει για ένα άλλο φοβερό φάρμακο … το κονιάκ… Ο Αυστριακός γιατρός του είχε πει ότι για την κάθε αρρώστια υπάρχει η ανάλογη δόση κονιάκ και γίνεσαι καλά!!! (Και ήταν μια ωραία δικαιολογία όταν έπινε)

Τώρα με τον κοροναϊό οι μυθικές θεραπείες του Αυστριακού Γιατρού έρχονται ξανά στην επιφάνεια. Αν τις ακολουθήσετε πέστε πως τις ακούσατε από τον Αυστριακό γιατρό.


Το καστέλλο των Φράγκων

 

 

Υ.Γ. Επειδή ούτε του Αυστριακού Γιατρού ούτε του Σέφερ βρήκα φωτογραφία, φιλοξενώ –παρμένο από τις Παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου- αυτό το σκίτσο. Είναι το μέρος του φρουρίου της Ακροναυπλίας όπως φαίνεται από την Πύλη των Τόρων. Είναι προπολεμικό έργο του Σέφερ. Εντυπωσιακό είναι πως στην αριστερή πλευρά του δρόμου δεν απεικονίζει κανένα κτίσμα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κτισθεί αρκετά.

(Τόλης Κοΐνης)