ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Παράταση συμβάσεων καθαριότητας – Απαλλαγή δημοτικών τελών

Τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δίνει στους δήμους  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και μεταξύ άλλων παρατείνει κατά τέσσερις μήνες όσες συμβάσεις  λήγουν έως 30 Ιουνίου 2020.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων, οι οποίες λήγουν έως τις 30 Ιουνίου 2020, παρατείνονται από τη λήξη τους για τέσσερις (4) μήνες, με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής για τους δήμους και με απόφαση του αρμόδιου οργάνου για τα νομικά πρόσωπα».

Παράλληλα με την ίδια  ΠΝΠ προβλέπονται: 

– Η αναστολή μισθωμάτων σε Δήμους από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.

-Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

-Η απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Μπορεί να ισχύσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

-Η απευθείας ανάθεση μέχρι 31 Μαΐου από δήμους και περιφέρειες, για προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.