ΕλλάδαΑρχείο

Θέμα ωρών η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Μολονότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση αναγκαστικού περιορισμού κατ’ οίκον -μπροστά στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης της διασποράς του ιού από τις άσκοπες μετακινήσεις- τα στιγμιότυπα από παραλιακές και εθνικές οδούς (Άλιμος, Καβούρι, Βουλιαγμένη, Σχινιά, Βάρκιζα, Χαλκιδική), λαϊκές αγορές και πλατείες ήταν εξόχως αποκαρδιωτικά για την «ομάδα κρούσης» κατά του κορωνοϊού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ένταση της απογοήτευσης, αλλά και του επικείμενου κινδύνου λόγω των μετακινήσεων εξηγούν οι δραματικές εκκλήσεις τόσο του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αντικρίζοντας φαινόμενα μαζικής «ανυπακοής» παρά την αύξηση των κρουσμάτων (στους 13 ανέρχονται πλέον οι νεκροί), παράλληλα με την κλιμάκωση των προληπτικών μέτρων τις τελευταίες μέρες.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε σιβυλλικά με τη ρήση του Πρωθυπουργού «θα κάνω ό,τι χρειαστεί», όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την πιθανότητα έναρξης της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως το μέτρο είναι προ των πυλών, με εξαιρετικές πιθανότητες να εκκινήσει αμέσως. Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Για αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι», με την κυβέρνηση να επικαιροποιεί διαρκώς με βάση τα ιατρικά δεδομένα, σενάρια, εθνικά σχέδια και πακέτα προληπτικών μέτρων κάθε φορά, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πλέον, θέμα ωρών η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, με ενδεχόμενη και την πλήρη αναστολή των πτήσεων από και προς την Ελλάδα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών, αλλά και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.