ΠολιτισμόςΑρχείο

Μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν τελειώσει τα έργα στην Αγία Μονή

«Αναμένεται το προσεχές διάστημα η επανέναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 30-6-2016», απαντά ο Αριστείδης Μπαλτάς σχετικά με τα έργα στην Αγία Μονή Ναυπλίου που έχουν διακοπεί.

Όπως απαντά ο Υπουργός Πολιτισμού σε ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού: 

«Το έργο ‘Αποκατάσταση Καθολικού και της βορειοδυτικής πτέρυγας της Αγίας Μονής Άρειας Ναυπλίου, ΠΕ Αργολίδας, καθώς και συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού’ έχει ενταχθεί με την υπ’ αριθμ. 4186/24-12-2012 Απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων’ και περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: α. ‘Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων Βορειοδυτικής πτέρυγας Αγίας Μονής Άρειας Ναυπλίου και β. Συντήρηση και αποκατάσταση Καθολικού Αγίας Μονής Άρειας Ναυπλίου’.

Το 1ο υποέργο που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων της Βορειοδυτικής πτέρυγας της μονής, εκτελέστηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με εργολαβία, σύμφωνα με το ν. 3669/2008.

Το 2ο υποέργο που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης του Καθολικού της μονής, εκτελείται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, σύμφωνα με το ΠΔ 99/1992 και τον ν. 3028/2002. Έως την 31-12-2015 ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου σε ποσοστό 92,5%. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ένταξης του έργου είναι 42.000 ευρώ.

Ήδη ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος του έργου και αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα η επανέναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών (κουφώματα, διαφράγματα, στέγη με κεραμίδια, έντυπος οδηγός) με τον ίδιο προϋπολογισμό και καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 30-6-2016».