ΡεπορτάζΑρχείο

Κύμα κρουσμάτων είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Παναρκαδικό – Αναλυτικό ρεπορτάζ του anagnostis.org

Κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού είναι έτοιμο να υποδεχθεί ανά πάσα στιγμή, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη, αν χρειαστεί. Πολλοί από τους χώρους του νοσοκομείου έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία του διοικητή Τάσου Τζανή, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά, γίνεται αυστηρός έλεγχος στο φυλάκιο όλο το 24ωρο, λειτουργούν δύο είσοδοι, ενώ μια ολόκληρη Κλινική είναι έτοιμη να υποδεχθεί πιθανή εμφάνιση κύματος κρουσμάτων.

Παναρκαδικό Νοσοκομείο

 

ΜΕΘ

Ήδη στο Νοσοκομείο έχουν αυξηθεί τα κρεβάτια ΜΕΘ και ο χώρος που είχε διαμορφωθεί από το παρελθόν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Στα 4 κρεβάτια της ΜΕΘ που υπήρχαν στην κεντρική αίθουσα, έχουν προστεθεί δύο ακόμα, ενώ δίπλα με διαχωριστικό υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο με ένα κρεβάτι, για πολύ βαριά περιστατικά. Ο χώρος αυτός δεν αφορά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά προορίζεται για άλλες περιπτώσεις όπως εμφράγματα κλπ και είναι απομονωμένος από το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Παναρκαδικό Νοσοκομείο

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Για τα κρούσματα κορωνοϊού λειτουργεί δεύτερη είσοδος. Όταν εμφανίζεται οποιοσδήποτε στο νοσοκομείο, σταματάει υποχρεωτικά στο φυλάκιο που λειτουργεί πλέον με πέντε βάρδιες όλο το 24ωρο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Από εκεί, αν πρόκειται για ύποπτο κρούσμα, οδηγείται στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών, όπου στο μεταξύ έχουν ειδοποιηθεί νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό για να το αναμένουν, με όλες τις προφυλάξεις (ειδικές στολές, μάσκες, γάντια κλπ) και να το κατευθύνουν προς τη δεύτερη πόρτα εισόδου του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ώστε να μην έρθει σε επαφή με άλλους ασθενείς και προσωπικό.

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ 
Τα πιθανά κρούσματα οδηγούνται σε εντελώς απομονωμένο χώρο, όπου έχουν διαμορφωθεί τρία δωμάτια. 

Το πρώτο δωμάτιο διαθέτει δύο κρεβάτια, το δεύτερο δωμάτιο τέσσερα κρεβάτια και το τρίτο χρησιμοποιείται ως δωμάτιο ανάνηψης (αν χρειαστεί και σε αυτό μπορούν να τοποθετηθούν κρεβάτια νοσηλείας).

Στον απομονωμένο αυτό χώρο λαμβάνονται τα δείγματα και από εκεί αποστέλλονται στα εργαστήρια.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, που παραλαμβάνονται συνήθως την επόμενη μέρα, ο ασθενής αν δεν είναι θετικός οδηγείται στην ανάλογη κλινική.

Στην περίπτωση θετικού κρούσματος – ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ανάλογα με την περίπτωση – ο ασθενής οδηγείται ή σε νοσοκομείο αναφοράς ή πηγαίνει στο σπίτι του για να μείνει σε καραντίνα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΥΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Παράλληλα έχουν ληφθεί μέτρα για την περίπτωση κύματος πολλών ταυτόχρονων κρουσμάτων. Ήδη η Παθολογική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου έχει αδειάσει και τα παθολογικά περιστατικά βρίσκονται στο χώρο της Χειρουργικής και Ορθοπεδικής Κλινικής, που έχουν συγχωνευτεί.

Ο χώρος της Παθολογικής Κλινικής είναι πλέον απομονωμένος και έτοιμος να υποδεχθεί πολλά ταυτόχρονα κρούσματα κορωνοϊού, αν εμφανιστούν.

Διαθέτει 32 κρεβάτια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο «κύματος κρουσμάτων». Τα δωμάτια της Παθολογικής Κλινικής έχουν εφοδιαστεί με αναπνευστήρες και ό,τι άλλο χρειάζεται για τις περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού.

Άκης Γκάτζιος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ