ΆρθροΑρχείο

Προς τι τα έντυπα κίνησης

Σωστά μια κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας των πολιτών της. Δεν θα μπω στην λογική αν είναι σωστές ή όχι όλες οι απαγορεύσεις. Θα ξεκινήσω πιστεύοντας πάντα στην καλή πρόθεση, που δεν είναι άλλη από την προστασία του πληθυσμού σε μια επικράτεια απ όποια κι αν είναι η απειλή, είτε επιτιθέμενος εχθρός είτε μια καταστροφή ή μια πανδημία.
 

Η απαγόρευση κινήσεων, το είπα για μια ακόμα φορά και θα το ξαναπώ δεν μου φαίνεται τόσο συνταγματική, πολύ περισσότερο ο αποκλεισμός συναντήσεων, αν και όλα θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά. Θα μπορούσαν χωρίς κίνδυνο διαρροής;  Πως θα κάνεις μια διαδήλωση ψηφιακά; Τώρα αφαιρούνται προνόμια από τους εργαζόμενους και όχι σε 6 μήνες, αν λήξει η καραντίνα.  Όμως κι αυτό θα το ξαναδούμε.

Ας έρθουμε στα έντυπα που συμπληρώνει ο πολίτης. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο, το εφάπαξ, που υπογράφεται από την επιχείρηση για τον εργαζόμενο, τα υπόλοιπα, «πάω για τσίσια τον σκύλο μου» είναι αστεία και άχρηστα, αφού δεν βεβαιώνονται από κανέναν.

Ο αστυνομικός ή όποιος με ελέγξει, θα ελέγξει αν ευσταθούν τα στοιχεία μου κι αν είναι σωστά συμπληρωμένο το έντυπο. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να βεβαιώσει, ούτε καν αν ο σκύλος είναι δικός μου ή πόσες φορές την ημέρα πάω στον φούρνο ενώ εγώ πάω επίσκεψη σε φίλους συγγενείς κλπ. Θα αρκούσε να πω στον ελεγκτή μου που πάω στην προκειμένη περίπτωση.

Στην Γερμανία πχ, ο κάθε πολίτης έχει μαζί του ένα έγγραφο από το “Wohnung Meldeamt” από την υπηρεσία δήλωσης κατοικίας, όπου βεβαιώνεται ο τόπος κατοικίας του. Στην Ελλάδα μένεις όπου δηλώσεις πάνω σε ένα χαρτί! Πως επομένως μπορεί να έχει ισχύ ένα έγγραφο που το βεβαιώνεις ο ίδιος χωρίς να υπάρχει πρακτικά δυνατότητα ελέγχου;
 

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η διαδικασία; Μόνο πρόβα και εξοικείωση θα μπορούσε να είναι με την ιντερνετική καταγραφή μεθ` αύριο της όποιας κίνησης του πολίτη, κι αν κι αυτή κριθεί μη ασφαλής τότε τι μένει; Να κυκλοφορούμε με πομπούς βραχιολάκια;

Επομένως μια είναι η λύση. Συνειδητός πολίτης! Αλλά έλα που η συνειδητότητα δεν θα τερματιστεί με την κρίση! Κι αυτό είναι που φοβούνται, οπότε έλεγχος με βούρδουλα για να μας θυμίσουν πως είμαστε ραγιάδες κι όχι πολίτες.