ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Παίρνουν μέτρα για τα τροχόσπιτα στην Επίδαυρο

Την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων ελεύθερου κάμπινγκ και στάσης και στάθμευσης οχημάτων, καθώς και τοποθέτηση μπαρών σε σημεία των οικισμών Αρχαίας Επιδαύρου και Νέας Επιδαύρου, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Επιδαύρου, τα οποία θα υποδειχθούν με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και θα λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπου απαιτείται, αποφάσισε ο δήμος Επιδαύρου.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Κάμπινγκ Αργολίδας- Πελοποννήσου.

Το αίτημα της Ένωσης Κάμπινγκ αναφέρει:

«Ο κλάδος του κάμπινγκ της Επιδαύρου και όλης της Πελοποννήσου δυστυχώς εκτός από την άγνοια και αδράνεια της Αστυνομικής και Λιμενικής Αρχής απειλείται και από ταξιδιωτικούς οδηγούς του εξωτερικού, οι οποίοι αποκαλύπτουν στους επισκέπτες Επιδαύρου ότι κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ στα σημεία που γνωρίζετε δεν τους ενοχλεί καμία Δημόσια Αρχή αλλά ούτε υπάρχει και κάποια πινακίδα για να μπορεί η αρχή να κάνει τη δουλειά της. Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο να κερδοφορούν άνθρωποι από άλλες χώρες εις βάρος μας, πουλώντας τους οδηγούς αυτούς μέσω internet, με αποτέλεσμα τη μείωση της πληρότητάς μας και την απειλή λουκέτου των επιχειρήσεων μας. Εμείς από εσάς ζητάμε τρία συγκεκριμένα πράγματα:

1) Αγορά, κατασκευή και τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων από το Δήμο Επιδαύρου ή όποιος έχει αρμοδιότητα που να αποτρέπουν τη στάθμευση, διανυκτέρευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στα σημεία που γνωρίζετε στο Δήμο Επιδαύρου. Π.χ. «Σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Επιδαύρου, απαγορεύεται η στάθμευση, διανυκτέρευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων Ν.4403/2016. Ο παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 300  ευρώ. Παρακαλώ απευθυνθείτε στα οργανωμένα κάμπινγκ». Οι πινακίδες προτείνουμε να είναι σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, λευκές με κόκκινα γράμματα. Επίσης κάποιες στρογγυλές απαγορευτικές αλλά με το σήμα σκηνής και αυτοκινούμενου τροχόσπιτου, όχι τροχόσπιτου.

2) Κατασκευή μπάρας στα σημεία όπου προϋπήρχαν ή όπου αλλού κριθεί ότι χρειάζεται. Εγγραφή, ενημέρωση του Δήμου Επιδαύρου προς Αρχές Αστυνομίας και Λιμενικού για την υποχρέωση της επίβλεψης και εφαρμογής του νόμου επιβάλλοντας πρόστιμα. Παρακαλούμε να ενημερώνεται και η Ένωση Κάμπινγκ μέσω e-mail για την επιβολή προστίμων διότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε το νόμο για την καλύτερη λειτουργία των Αρχών. Οποιαδήποτε πρόταση των Λεσχών Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, εσωτερικού ή εξωτερικού, Συλλόγους κλπ για Φεστιβάλ ή οτιδήποτε προς το Δήμο Επιδαύρου παρακαλούμε να μας το προωθείτε ώστε να κάνουμε τη δική μας πρόταση με τη συνεργασία των συναδέλφων και των συναφών επιχειρήσεων. Ο Δήμος Επιδαύρου ως Δήμος παγκόσμιας εμβέλειας λόγω και του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου είναι κρίμα να μην είναι πρότυπο ως Δήμος προς παράδειγμα για άλλους Δήμους της Πελοποννήσου. Εσείς είστε υπεύθυνοι, εσείς θα φροντίσετε γι’ αυτό. Παρακαλούμε για τη σωστή απόφασή σας, για τη θέση σας στο σοβαρό θέμα που κλονίζει τα κάμπινγκ μας διότι την 1η Απριλίου η σεζόν μας ξεκινάει και θα αρχίσουμε να καταγράφουμε πάλι τους παραβάτες αλλά θα τους δημοσιοποιούμε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Αργολίδας.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας, με εκτίμηση κυρία Φλίγκα Γεωργία (Τζίνα)»

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Αργολίδας Πελοποννήσου κ. Γκίκας είπε, όσον αφορά το ελεύθερο κάμπινγκ, ότι υπάρχουν κάποια σημεία στην Αρχαία Επίδαυρο, στη Νέα Επίδαυρο, στο μικρό θέατρο και στο μεγάλο, όπου έχει παρατηρηθεί πολλά αυτοκινούμενα να διανυκτερεύουν για ατελείωτες ημέρες και πάνω από μία εβδομάδα, το οποίο τι σημαίνει; Εκτός από εμάς, οι οποίοι έχουμε έννομο συμφέρον, κάνουν κακό και στο Δήμο. Πρώτα απ’ όλα κάθε αυτοκινούμενο χρειάζεται τουλάχιστον 150 με 200 λίτρα νερό για να γεμίσει.

Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το παίρνουν από τη δημόσια βρύση και τα ντους που υπάρχουν και όταν στο Δήμο μας είναι 30 – 40 αυτοκινούμενα ημερησίως φανταστείτε την κατανάλωση που κάνουν και αυτό το πληρώνουν οι δημότες.

Ανά δύο ή τρεις ημέρες είναι υποχρεωμένοι αυτοί να αδειάζουν τη χημική τους τουαλέτα, η οποία καταλήγει είτε στη θάλασσα, είτε κάπου γύρω στο χώρο τον οποίο διανυκτερεύουν, είτε στο δρόμο έχει παρατηρηθεί. Υπάρχει σχετική καταγγελία καταγεγραμμένη στην Αστυνομία. Νομίζω κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει ζημιά στο Δήμο μας, αν διαρρεύσει ένα τέτοιο βίντεο οπουδήποτε. Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις οι δικές μας είναι ξεκάθαρες, υπάρχει νομοθεσία και ζητάμε τη δικιά σας τη βοήθεια ώστε να υλοποιηθεί με κάποιες πινακίδες ή τις μπάρες που υπήρχαν παλαιότερα, ώστε να καταπολεμήσουμε μαζί το ελεύθερο κάμπινγκ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τάσος Χρόνης τονίζει:

«Καταρχάς να πω ότι είναι ένα θέμα, το οποίο μας έχει απασχολήσει. Πέρα λοιπόν από τις πινακίδες, οι οποίες πρέπει να μπούνε, είχα δει και μία σε τέσσερις γλώσσες, που θα είναι ακόμα πιο καλό, να μπούνε. Τα σημεία που έχουμε εμείς πρόβλημα είναι 5-6, είναι συγκεκριμένα. Άρα δεν έχουμε μεγάλο όγκο, μπορούμε αυτές τις μεγάλες πινακίδες να τις βάλουμε εκεί που πρέπει και να τις δουν όλοι. Το άλλο είναι ότι θα πρέπει αυτή η απόφασή μας και το σκεπτικό να πάει και στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία και δεν μιλάω μόνο για τα τοπικά, μιλάω για τις Διευθύνσεις. Εμείς θέλουμε ο νόμος να τηρηθεί απαρέγκλιτα και μιλάμε βέβαια για τα αυτοκινούμενα που διανυκτερεύουν.

Εγώ προτείνω να μπουν συγκεκριμένες πινακίδες πέρα από τις ενημερωτικές, απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης οχημάτων άνω του 1,5 τόνου από 21:00 το βράδυ μέχρι τις 7:00 το πρωί στα επίμαχα σημεία. Ούτως ή άλλως στην Αρχαία Επίδαυρο με τη διαμόρφωση του πάρκινγκ όλα  τα οχήματα μεγάλου όγκου και κυβικών θα μπαίνουν στο πάρκινγκ υποχρεωτικά, αυτό θα γίνει με σήμανση, να υπάρχει απαγόρευση για τη χρήση της ντουζιέρας, πλην αυτών των λουόμενων, και αυτό είναι ένα πρόβλημα με τους σκηνίτες, οι οποίοι κατά καιρούς το καλοκαίρι κατακλύζουν τις παραλίες και γεμίζουν αυτοκίνητα, τρώνε, πίνουν δίπλα από την ντουζιέρα και δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι που πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν. Άρα να βάλουμε και εκεί ένα ταμπελάκι και να το ελέγξουμε. Και επίσης πέρα από τα σημεία αυτά που συζητάμε, θα πρέπει να υπάρξει μία επισήμανση στην Πολεμάρχα, στην οποία υπάρχουν σκηνίτες, για τη φωτιά, είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το κομμάτι γιατί ψήνουν εκεί. Και στο Καλαμάκι. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε και αυτό το κομμάτι.

Εγώ λοιπόν αυτό προτείνω, σήμερα να πάρουμε απόφαση να τοποθετήσουμε πινακίδες όπου κρίνεται αναγκαίο σε σημεία που θα υποδειχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία που θα συντάξει τη μελέτη, να κοινοποιήσουμε στη Λιμενική Αρχή και στην Αστυνομική Διεύθυνση την πρόθεσή μας για το ελεύθερο κάμπινγκ, να το αστυνομεύσουμε και εμείς όσο μπορούμε, και πολύ σύντομα να τις τοποθετήσουμε να τελειώνουμε”.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γαλάνης Αθανάσιος είπε:

«Δεν το συζητάμε, σίγουρα και πρέπει να μπει μία τάξη, σίγουρα και πρέπει να πιέσουμε να αστυνομευθεί όλη η κατάσταση. Όμως πρέπει να γνωμοδοτήσουμε και να αποφασίσουμε με βάση τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας και όχι να λέμε αόριστα ναι. Ποιος θα το καθορίσει αυτό; Η κάθε κυρία Φλίγκα, εάν θυμάμαι καλά το όνομα. Πρόεδρε συμφωνούμε αλλά αυτή τη στιγμή καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτές τις θέσεις και δεν ξέρουμε ποιες είναι. Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω και σημεία. Ακούω ονομασίες τις οποίες δεν τις γνωρίζω. Έχουμε και τη Νέα Επίδαυρο. Εκεί το Τοπικό πήρε απόφαση;
Αποσπασματικά θα παίρνουμε; Δεν θα πρέπει να κάτσουμε κάτω σαν Δήμος να δούμε όλα τα σημεία; Θεωρώ ότι θα πρέπει να το δούμε πιο ώριμα, πιο μαζεμένα και εάν το αναβάλουμε για 20 ημέρες καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει. Να πιέσουμε και τη Νέα Επίδαυρο αν χρειάζεται απόφαση Τοπικού, αν δεν χρειάζεται, θα το δούμε μόνοι μας. Δεν είμαι αντίθετος σ’ αυτό. Λέω ναι και είμαι χειρότερος από αυτά που λέει ο Δήμαρχος για τη νομιμότητα. Με χίλιους δύο τρόπους να εφαρμοστεί. Αλλά εδώ δεν έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη, να κάνουμε δουλειά μας.”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τσιλογιάννης Αλέξανδρος είπε:

«Είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες πολλά χρόνια και από ό,τι φαίνεται θα τους ταλαιπωρεί γιατί πρέπει να είναι πιο σαφής ο νόμος. Άρα όταν είναι σαφής ο νόμος τηρείται και από τις Αρχές είτε Αστυνομικές, είτε Λιμενικές, είτε οποιεσδήποτε. Εδώ έχουμε ένα θέμα όμως με τη σήμανση. Η σήμανση για να μπει από το Δήμο θα πρέπει να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία εγκρίνεται από την Αστυνομία ή την αρμόδια αρχή, που στη χερσαία ζώνη είναι το Λιμενικό. Εκεί όμως τυχαίνει να είναι για παράδειγμα και η Αρχαιολογία, που πρέπει να εγκρίνει αυτό. Αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν, τουλάχιστον το Όργανο που πάει εκεί να βλέπει την πινακίδα και να είναι νόμιμη. Αυτή η σήμανση θα πάει παντού. Οι μπάρες ή η ταμπέλα που θα πάει να βάλει ο Δήμος αν χτυπήσει κάποιος επάνω την έβαψε ο Δήμος εάν δεν είναι νόμιμη. Άρα θα πρέπει να δούμε τα μέρη, τα σημεία, τις ταμπέλες που θα μπούνε με οποιαδήποτε μορφή και την παρεμπόδιση εφόσον συμφωνεί και το Λιμεναρχείο, γιατί εκεί μπορεί να πει ότι υπάρχει κίνδυνος για δραστηριότητα δική του και να τελειώσει. Και μετά το Όργανο θα είναι πιο αποφασιστικό όταν θα πάει να κάνει έλεγχο. Αυτή είναι η θέση η δική μας, συμφωνούμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα κάποια στιγμή. Και εμείς σαν Δήμος πρέπει να συμβάλλουμε να τελειώσει σωστά.”

Κατέληξε ο Δήμαρχος:

«Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Λέμε σήμερα ότι θα τοποθετήσουμε απαγορευτικές πινακίδες όπου κρίνεται αναγκαίο και με βάση τη μελέτη που θα κάνουμε άμεσα, θα ενημερώσουμε το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για πιστή τήρηση της νομοθεσίας εφόσον τις βάλουμε και για στάση και για στάθμευση και για τις μπάρες κλπ. Από εκεί και μετά όλοι, μα όλοι έχουν τον τρόπο να αστυνομεύσουν την περιοχή τους. Και ξαναλέω δεν υπάρχει σπιθαμή πάνω στην Ελλάδα που να μην αστυνομεύεται από κάπου.