ΠολιτισμόςΑρχείο

Ποιές παραστάσεις παίζουν φέτος στην Επίδαυρο, κορωνοϊού επιτρέποντος

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, υποστήριξε την απόφαση των ανθρώπων του να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος που ετοιμάζεται επί επτά ολόκληρους μήνες, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα κριθούν απαραίτητες λόγω των ειδικών συνθηκών που τυχόν θα προκύψουν λόγω κορωνοϊού.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσίασε, διαδιακτυακά, τις βασικές πτυχές του νέου προγράμματος, μόνη, από την άδεια αίθουσα του κτιρίου της Πειραιώς 260 υπογραμμίζοντας με νόημα: «Έχουμε ανάγκη από ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαστε εδώ. Ανασχεδιάζουμε το πρόγραμμά μας αι εξετάσουμε διαφορετικές εκδοχές για την πραγματοποίησή του».

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα με βάση τις εξελίξεις.

Φώτο: Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Για το φετινό πρόγραμμα έχουν σχεδιαστεί 70 διαφορετικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή 1400 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες του κόσμου. Βασικός του στόχος, όπως αποκάλυψε η καλλιτεχνική του διευθύντρια, αποτελεί η επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και η εμβάθυνση του κοινού, να προσεγγίσει δηλαδή και ανθρώπους οι οποίοι μέχρι προσφάτως δεν συμμετείχαν σε αυτό.

Έτσι λοιπόν, εκτός από τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα καλύπτουν τους τομείς του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, της όπερας, του κινηματογράφου και του παιδικού θεάματος θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, απρόσμενες συναντήσεις και νέες ενότητες.

Ανάμεσά στους ξεχωρίζει το αφιέρωμα στην χιπ χοπ κουλτούρα που θα φιλοξενηθεί στις Πειραιώς 260 με την συμμετοχή σημαντικών μουσικών αλλά και χορευτών Ελλήνων και ξένων. Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, θα διεξαχθεί και μια διήμερη «μάχη», «Battle», όπως το ονομάζουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι νέες ενότητες που εγκαινιάζονται μεταξύ των οποίων το ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος» που στοχεύει στην ενθάρρυνση της προσέγγισης της δραματουργίας και θα διεξαχθεί διαδοχικά σε Αθήνα και Αρχαία Επίδαυρο.

 

Αέρα ανανέωσης, εξάλλου, αποπνέει και η θεατρική ενότητα του προγράμματος καθώς οι δημιουργοί κλήθηκαν να δοκιμαστούν σε νέα είδη και άγνωστα πεδία. Ανάμεσά τους είναι κορυφαίοι ξένοι σκηνοθέτες, όπως ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ νέοι καλλιτέχνες, που θα παρουσιάσουν τις νέες δουλειές τους αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την ιστορία του Φεστιβάλ όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Νίκος ΚαραθάνοςΒαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ.α.Σε αυτό το σύγχρονο πρόσωπο της διοργάνωσης ανταποκρίνεται και η…10ωρη παράσταση – εμπειρία κατά την διάρκεια της οποίας θα υπάρχει φαγητό αλλά και πάρτι!

Και στους τομείς της μουσικής και του χορού όμως ενθαρρύνεται η πολυφωνία και η ανανέωση. Εκτός από την χιπ χιπ ενότητα της Πειραιώς 260, η Μικρή Επίδαυρος θα φιλοξενήσει παραστάσεις μουσικής και μουσικού θεάτρου που καλύπτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα, από μπαρόκ μέχρι ηλεκτρονική. Το Ηρώδειο θα υποδεχτεί σπουδαίους καλλιτέχνες από τους χώρους της τζαζ, της κλασικής και της σύγχρονης μουσικής και αλλά και του χορού. Σπουδαίες ορχήστρες, μεγάλοι μαέστροι, διάσημοι τζαζ μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Γουίντον Μαρσάλι, Μαξ Ρίχτερ κ.α. αλλά και αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες (Γιάννης Αγγελακας, Μόνικα κ.α) θα δώσουν το παρών με τις παραστάσεις που θα δώσουν στην σκιά της Ακρόπολης. 

 

Παράλληλα, εγκαινιάζονται μια νέα ενότητα εργαστηρίων για παιδιά στην Επίδαυρο, η ενότητα «Πρόλογος» που θα λαμβάνει χώρα πριν τις εκδηλώσεις της Πειραιώς 260, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και αναλύσεις αλλά και η «Πλατεία» που δεν θα είναι άλλη από τον χώρο συνάντησης, χαλάρωσης και διαλόγου του κοινού μετά το τέλος της κάθε παράστασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ – Ορέστης
  • CEZARIS GRAUŽINIS – Φιλοκτήτης
  • ΑΡΗΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ – Προμηθέας Δεσμώτης
  • ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Λυσιστράτη
  • ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ – Πέρσες
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ – Ιφιγένεια η εν Ταύροις
  • ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ – Βάκχες
  • ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ – Ιχνευταί
  • ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ – Όρνιθες

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

  • MIHALIS KALKANIS GROUP με καλεσμένους τους ΧΑΪΚ ΓΙΑΖΙΤΖΙΑΝ & ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ
  • ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ – PRIMAVERA EN SALONICO με τη συμμετοχή της LAMIA BEDIOUI
  • Watersong- KEYVAN CHEMIRANI & THE RHYTHM ALCHEMY με τη συμμετοχή του ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Live Looping
  • ΟΜΑΔΑ ΡΑΦΗ – NOVA MELANCHOLIA, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ – XΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale
  • Μ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ – Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – Μ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ – «Έχω μάτια στ’ αυτιά» – Η ανθρώπινη φωνή

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟY

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ – Βυθισμένη πολιτεία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ