ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς: Η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δίνεται στις ΜΕΘ από το ΕΣΥ

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των ΠΝΠ για τα «μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού και των αρνητικών συνεπειών του», παρουσία των πολιτικών αρχηγών, ο Ανδρέας Πουλάς ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού έβαλε την χώρα μας σε μία νέα πραγματικότητα.

Αφού αναγνώρισε τον συντονισμένο τρόπο και την ετοιμότητα, με την οποία ενήργησε η κυβέρνηση και την αξιέπαινη συνεισφορά της επιστημονικής κοινότητας και ιδιαιτέρως του κ. Τσιόδρα, στην ανάσχεση και διαχείριση της επιδημίας, αναφέρθηκε σε αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις που προέκυψαν κατά τη διαχείριση της πανδημίας και οι οποίες πρέπει να αναδειχτούν στο πλαίσιο άσκησης εποικοδομητικής κριτικής.

Ειδικότερα ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε:

 • Στην ανάγκη ψήφισης από όλα τα κόμματα της Βουλής της τροπολογίας που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής 3 φορές για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
 • Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μετατροπήτων συμβάσεων των επικουρικών σε αορίστου χρόνου
 • Στην από 20 Ιανουαρίου ερώτηση που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ήδη από τότε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη συνέχεια κατέθεσε την σχετική ερώτηση στα πρακτικά της βουλής.
 • Στην καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για την μίσθωση κλινών ΜΕΘ από ιδιώτες, που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 καθυστερούσαν με σκληρή διαπραγμάτευση την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση της κοινής γρίπης. Τώρα, υπό την πίεση ότι μία πιθανή έξαρση του κορονοϊού θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη ζήτηση σε κλίνες ΜΕΘ, πέτυχαν διπλάσια τιμή ημερήσιας αποζημίωσης, από τα 800 στα 1600 ευρώ.
 • Στην ενέργεια του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο συμμετέχοντας έμπρακτα στην ενίσχυση του ΕΣΥ, έχει ήδη προχωρήσει στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό 5 κλινών ΜΕΘ και στο κάλεσμα της Προέδρου κ.Φώφης Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες.
 • Στην μεγάλη ανταπόκριση μέσω δωρεών επιχειρηματιών, εφοπλιστών και μεγάλων εταιριών αλλά και ιδιωτών προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις του ΕΣΥ σε υγειονομικό υλικό, αναπνευστήρες και μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής, αποδεικνύοντας ότι η θωράκιση του ΕΣΥ αποτελεί εθνικό ζήτημα.
 • Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής η διαχείριση των χρημάτων των δωρεών να γίνεται με έλεγχο της Βουλής και όχι από Επιτροπή ατόμων εγνωσμένου κύρους όπως προκρίνει η κυβέρνηση.
 • Στην ανάγκη θωράκισης του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Χώρας με την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου στήριξής του συγκεκριμένα μέτρα όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής όπως μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές, επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και χρήση του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 • Στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.
 • Στη στήριξη του συνόλου των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που έχουν μεν πληγεί, αλλά βρίσκονται εκτός των επιλεγμένων ΚΑΔ.
 • Στη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον μηχανισμό Q.E. και την εξαίρεση της φετινής χρονιάς από την επίτευξη πλεονάσματος, να πάρει γενναία μέτρα για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μην στενάξουν οι αυτοαπασχολούμενοι και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.
 • Στα μέτρα που οφείλουν να λάβουν οι τράπεζες για την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών, που έχουν κλείσει αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους και να ρίξουν χρήματα στην αγορά.
 • Στη σημασία προστασίας της πρώτης κατοικίας με την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και να αποφευχθεί η δημιουργία μίας νέας γενιάς υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς αυτή τη φορά το προστατευτικό δίκτυ του νόμου Κατσέλη.
 • Στην εκπόνηση ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για την στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών της Ε.Ε.
 • Στη στήριξη της προοπτικής έκδοσης ευρωομολόγου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο Πρωθυπουργός στη διεκδίκηση του.
 • Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη επανεξέτασης της απαγόρευσης μετάβασης των παραγωγών στις λαϊκές αγορές όμορων Περιφερειών υπογραμμίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται τα super market και οι έμποροι, ενώ οι παραγωγοί αναγκάζονται να πετούν τα προϊόντα τους».

Κλείνοντας ο κ. Πουλάς τόνισε: «Αυτήν την κρίσιμη στιγμή επιδιώκουμε όλοι οι Έλληνες να βγούμε αλώβητοι και ενωμένοι.Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις μας και τον πατριωτισμό μας είμαστε παρόντες και σε αυτήν την κρίσιμη περίσταση, την ώρα που θυμίζω πως ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΎΡΙΖΑ στήριξαν εμάς και κατά συνέπεια την χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας, όταν αντιμετωπίζαμε την λαίλαπα των μνημονίων. Εμείς σήμερα με υπευθυνότητα σας ενθαρρύνουμε να κάνετε αυτό που η χώρα έχει ανάγκη, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την στήριξη της κοινωνίας. Ελπίζω να εισακουστούμε.»