ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην Κόρινθο της αρχαιότητας

Οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών έφεραν στο φως έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Ανασκαφικά δελτία (ημερολόγια), φωτογραφίες και σχέδια από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο είναι μερικά από τα αρχεία της τα οποία έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί. Μέσω της τεχνολογίας  3D ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» τα ημερολόγια των αρχαιολόγων. Έτσι, θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με πληθώρα πληροφοριών που αφορούν σπουδαία αγάλματα, ναούς, στοές, λουτρά, κρήνες, καταστήματα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς εστίασαν κυρίως στην αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν, για να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Σε διάστημα 15 ετών (1925-1940) προχώρησαν σε συνεχή αποκάλυψη του χώρου. Επιπλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι δημοσιεύσεις των αρχαιολόγων αφορούσαν στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα.

Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο. Επιπλέον, έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60  (υπό τη διεύθυνση του Charles Williams) παρατηρείται σημαντική ιδεολογική και μεθοδολογική πρόοδος. Η μελέτη εστίασε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. 

Το αρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεχή σχεδόν ανασκαφική δραστηριότητα σ’ ένα χρονικό πλαίσιο τριών αιώνων, είναι αρκετά πλούσιο. Η εφαρμογή του αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του.

Τα ανασκαφικά ημερολόγια, οι φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που περιέχονται στο αρχείο, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το σύγχρονο χωριό, τους κατοίκους του και τους ανασκαφείς. Οι αρχαιολόγοι καθημερινά στα ημερολόγια τους κατέγραφαν ευρήματα, μνημεία και ανασκαφές. Επίσης, ανέφεραν και στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα. Συχνά στις σελίδες των ημερολογίων καταγράφονται οι σκέψεις τους και σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους.

Τα νεότερα ημερολόγια είναι πιο «αντικειμενικά» και τυποποιημένα, παρέχοντας εξίσου πολλά στοιχεία στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ανασκαφικές τομές, αρχαία μνημεία και περίτεχνα αντικείμενα. Επιπλέον, φωτίζουν και  πτυχές της ζωής των εργατών αλλά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου. 

Η συλλογή των σχεδίων περιέχει χάρτες, αποτυπώσεις μνημείων και ανασκαφικών στοιχείων, ενώ ρίχνει φως στην αρχαία τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων. Αξίζει να επισημανθεί ότι 250.000 αντικείμενα έχουν σαρωθεί και βρίσκονται σε ψηφιακή καταλογογράφηση.