ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πώς είδε ο δήμος Βέλου – Βόχας τη συνέντευξη Παπακυριάκου στο anagnostis

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του δήμαρχου Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, στον Άκη Γκάτζιο, επισημαίνονται σε ανακοίνωση του δήμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο δήμαρχος στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο anagnostis.org αναφέρθηκε στην πανδημία, και στα τεράστια προβλήματα που έχει αυτή  προκαλέσει.

Για τον ρόλο των Δήμων στην Πανδημία
 

Τον τελευταίο μήνα ασχολούμαστε μόνο με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι δήμοι και όλος ο κρατικός μηχανισμός κινείται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα για να προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν, να μειώσουμε όλες τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στη ζωή μας. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια προμετωπίδα και κυματοθραύστης είναι οι δήμοι, όπως ήταν και όλα αυτά τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι ακλόνητος ο δεσμός, η αμεσότητα των πολιτών με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Έτσι και στην πανδημία ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός αρκεί να συντονιστεί με όλες τις δυνατές πρακτικές για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για τις  ενέργειες πρόληψης και προστασίας των πολιτών  του Δήμου Βέλου Βόχας από τον κορωνοϊό

Έχοντας την γνώση των προβλημάτων που φέρνουν οι ιώσεις λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης, ως φαρμακοποιός, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρώτες άμεσες ενέργειες του πριν τα επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης της πολιτείας.
“Μερικές ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, επειδή καταλάβαινα τι θα ερχόταν,  είχα φροντίσει να εφαρμόσουμε ένα κυκλικό ωράριο με τα δημοτικά κτίρια και να μειώσουμε τον αριθμό των υπαλλήλων και ενημερώσαμε εγκαίρως τους πολίτες να μην έρχονται πλέον στο δημαρχείο και στα δημοτικές μας υπηρεσίες.
Τρεις ημέρες πριν δοθεί η εντολή να κλείσουν τα σχολεία κάναμε απολυμάνσεις. Κλείσαμε τις παιδικές χαρές, κλείσαμε τα πάρκα. Παράλληλα συνεχίζονται οι απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους κυκλικά  κάθε εβδομάδα.

Για την Ενημέρωση και πρόληψη στους οικισμούς των ΡOMA
 

Ενημερώνουμε τους οικισμούς με ηχητικό μήνυμα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν. Ο δήμος Βέλου Βόχας έχει επιχορηγηθεί από την πολιτεία για να ενημερώσει και για να απολυμάνει τους οικισμούς των ΡOMA και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε.

Για τη δράση των Κοινωνικών δομών
 

Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές του δήμου μας. Είμαστε σε διαδικασία πρόσληψης νέων υπαλλήλων που θα βοηθήσουν στο τομέα αυτό. Παράλληλα ορίζεται τμήμα εθελοντών, για το οποίο έχουν ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας .Ο δήμος μας παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες, με κοινωνικό λειτουργό και σύμβουλο ψυχικής υγείας. Προγραμματίζουμε να μπουν σε ημερήσια βάση γεύματα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Για τις συνέπειες στην οικονομία της περιοχής
 

Το πρώτο μας στοίχημα είναι να περάσουμε αλώβητοι την πανδημία. Να έχουμε την υγεία μας. Το δεύτερο στοίχημα είναι η επίλυση όλων αυτών των οικονομικών προβλημάτων που επιφέρει αυτή η κρίση. Θα  υπάρχει πολύ βαρύ τίμημα. Τα πάντα βγαίνουν εκτός. Πάρα πολλοί επαγγελματίες χάνουν δουλειές, πολλοί εργαζόμενοι ίσως χάσουν τις δουλειές τους, το κράτος θα χρειαστεί να βρει κονδύλια στήριξης. Ο δήμος το ίδιο. Θα είναι δύσκολα γιατί εμείς προερχόμαστε από μια πολύχρονη κρίση. Χρειάζεται συνέργεια κράτους – δήμων αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πρέπει να λάβει μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης

Ο δήμαρχος όμως κατέληξε στο πρώτο και κυρίαρχο στοίχημα που είναι αυτό της υγείας όλων.

Και αυτό έχει να κάνει με την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την ενημέρωση που έχουν οι πολίτες. Δεν χρειάζεται φόβος, ούτε λαϊκισμός και υπερβολές.
Χρειάζεται γνώση, ατομική και κοινωνική ευθύνη για να ανταπεξέλθουμε και να βγούμε νικητές.