ΚοινωνίαΑρχείο

Η Ελληνίδα Ρομά Μαρία Τζαμπάζη στο anagnostis για τον κορωνοϊό (Video)

Οι καταυλισμοί και οικισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα και η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι το θέμα της συνέντευξης της Ελληνίδας Ρομά Μαρίας Τζαμπάζη, στον Άκη Γκάτζιο και το anagnostis.org

H Μαρία Τζαμπάζη από την Ξάνθη, είναι «Διαμεσολαβήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πρόγραμμα για την πρόσβαση των Ρομά στη Δικαιοσύνη και μέλος ΚΕ ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα Κορωνοϊού σε ένα μωρό στον οικισμό Ρομά της Ξάνθης, τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία στους καταυλισμούς, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ίδιοι οι Ρομά για την προστασία τους, αναλύονται στη συνέντευξη.

Όπως τονίζει

Σαφώς και υπάρχει ανησυχία στους Ρομά, όπως υπάρχει παγκόσμια ανησυχία. Ο κόσμος ανησυχεί, φοβάται.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Η Μαρία Τζαμπάζη αναφέρεται στο κρούσμα στον οικισμό Ρομά της Ξάνθης και την επίσκεψη Χαρδαλιά, αλλά και στις πολλές περιπτώσεις καταυλισμών που δεν έχουν ρεύμα και νερό.

Όπως τονίζει:

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ιδιαίτεροι χειρισμοί για τους Ρομά, γιατί μιλάμε για κοινωνίες πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Σε κάποιους από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχουν τα βασικά, όπως ρεύμα και νερό. Σίγουρα θα έπρεπε να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για τον κορωνοϊό. Κάποιοι καταυλισμοί χρήζουν ειδικής μέριμνας.

Αναφέρεται ακόμα στην Πελοπόννησο: 

Στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας έχει γίνει μόνο μία απολύμανση σε όλη την διάρκεια των μέτρων της πανδημίας, έχει γίνει διανομή υγειονομικού υλικού, αλλά δεν έχει πάει νερό. Εκεί διαβιούν 300 περίπου κάτοικοι σε παραπήγματα.
 

Στη Ηλεία στη συνοικία στην Αμαλιάδα υπήρξε κρούσμα. Οι κάτοικοι εκεί πειθάρχησαν 100%  στα μέτρα και δεν υπήρξε εξάπλωση του ιού. Μιλάμε για 1100 – 1200 άτομα. Εκεί ήταν πολύ καλά τα πράγματα και σε ότι αφορά στη διαχείριση του δήμου, αλλά και σε ότι αφορά και στην πειθαρχία των ανθρώπων.
 

Στον Πύργο επίσης οι κάτοικοι πειθάρχησαν στα μέτρα, αλλά και πάλι ο δήμος δεν κινήθηκε σωστά.