ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Όχι στην “δια περιφοράς συνεδρίαση” από τη Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου

Εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, η δημοτική αρχή Επιδαύρου συγκαλεί στις 13/4, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «δια περιφοράς». Η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου εκφράζει τη διαφωνία της με αυτόν τον τρόπο σύγκλισης και για τα θέματα που περιλαμβάνονται, για τους παρακάτω λόγους:

«Στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται κανένα θέμα διεκδίκησης από την κυβέρνηση της κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία, στο Κ.Υ. Λυγουριού και τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου την ώρα μάλιστα που αυτά εμφανώς υπολειτουργούν και που ειδικά για τα περιφερειακά ιατρεία η κεντρική κατεύθυνση είναι να κλείσουν. 

Δεν περιλαμβάνονται ακόμα θέματα για την ανάγκη επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό τους και για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Με την δια περιφοράς διαδικασία, όπως είναι φυσικό, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα όπως:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων. Ακόμη και μετά την ανάρτηση των αποφάσεων στη Διαύγεια και των Πρακτικών της κάθε συνεδρίασης, γίνεται γνωστό μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι οι τοποθετήσεις παρατάξεων και συμβούλων(να σημειώσουμε βέβαια ότι τα πρακτικά του Δ.Σ. εδώ και μήνες έχουν εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα του Δήμου).
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα περιφερειακά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις, ούτε να γίνεται επί της ουσίας συζήτηση επερωτήσεων, ερωτήσεων.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον COVID-19 και η δημοτική αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ» ΤΟΥ Δ.Σ

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – παρωδίες, με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να περνούν σοβαρές αποφάσεις άρον –άρον, από την πίσω πόρτα, χωρίς καμία ουσιαστική κουβέντα!

Ζητάμε να αξιοποιηθούν άμεσα και στο Δήμο Επιδαύρου οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια και ορισμένους δήμους, τα οποία προβλέπονται άλλωστε από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους, για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των συμβουλίων τους, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Οι συνεδριάσεις «διά περιφοράς» να περιοριστούν αυστηρά σε προφανώς επείγοντα ζητήματα, που έχουν σχέση κυρίως με μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19 αλλά και μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων και των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται (πχ με την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη). Στην συνεδρίαση της 13/4 μόνο το πρώτο θέμα είναι κατεπείγον και δικαιολογεί την συγκεκριμένη διαδικασία.

Επιπλέον η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί την Δημοτική αρχή Επιδαύρου να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας στην Αργολίδα.
  • Να επιτάξει άμεσα τα χειρουργεία, τις κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που επί το πλείστον είναι έμπειροι.
  • Να επιτάξει τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  • Να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», τις Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, να δημιουργηθούν επιπλέον τέτοιες δομές και στο Δήμο Επιδαύρου
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κατά μεγάλες ομάδες. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες».