ΆρθροΑρχείο

Που θα πάει ο τουρισμός στη μετα κορωνοϊού εποχή και που να στραφεί η Αργολίδα

Προσπαθώντας να προβλέψουν τις τάσεις στον τουρισμό μετά την επιδημία του κορωνοϊού οι περισσότερες αναλύσεις συμφωνούν στο ότι, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, θα κυριαρχούν οι επισκέπτες νεαρότερης ηλικίας, οι οποίοι θα ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες με δικό τους ή νοικιασμένο μέσο μεταφοράς, θα μένουν σε μικρούς ξενώνες ή διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα προτιμούν προορισμούς που θα μπορούν να προσφέρουν θεματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και δεν θα θεωρούνται κορεσμένοι. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει διαφήμιση της Αργολίδας, σε αυτό το πλαίσιο, έγκαιρα και στα σωστά μέσα, καθώς ο μαζικός τουρισμός που ελκύεται από τον ήλιο, τη θάλασσα, το «μουσακά» και πασίγνωστους αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Μυκήνες και η Επίδαυρος δεν θα υπάρχει, πιθανότατα, στα ίδια μεγέθη. Εγγύτητα λοιπόν στην Αθήνα, αλλά και στους ορεινούς όγκους της Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, φυσική ομορφιά, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι και παλιά πόλη Ναυπλίου πρέπει να είναι όπως πάντα στα πλεονεκτήματα που θα αναδειχθούν, αλλά πλέον μόνο αυτά δεν αρκούν.

Ποια λοιπόν είναι τα πλεονεκτήματα της Αργολίδας στον θεματικό τουρισμό που προσφέρει εμπειρίες στον επισκέπτη; Χωρίς να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το παρών άρθρο θα προτείνει κάποιες κατευθύνσεις. Η ανάδειξη των πεζοπορικών μας διαδρομών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, και μάλιστα όχι οποιωνδήποτε διαδρομών. Οι επισκέπτες μας που θα πεζοπορούν στη διαδρομή Μυκήνες, Ηραίο Άργους, Τίρυνθα, Επίδαυρος, με διακλαδώσεις προς Άργος και Μηδέα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περπατούν στα βήματα του περίφημου περιηγητή της αρχαιότητας Παυσανία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντούν συχνά αρχαιολογικούς τόπους, καθώς όλη η Αργολίδα είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο  

Ο ιατρικός τουρισμός θα έπρεπε να είναι επίσης προτεραιότητα για μία περιοχή σαν την Αργολίδα που μπορεί να βασιστεί στα διεθνούς κύρους και φήμης «brand name» Ασκληπιός και Επίδαυρος. Στην Επίδαυρο λοιπόν, στα χώματα της οποίας για αιώνες λειτουργούσε το πιο σημαντικό ιατρικό κέντρο του αρχαίου κόσμου θα πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα εναλλακτικής ιατρικής και να υπάρξει παραγωγή βοτάνων, θεραπευτικών και αρωματικών φυτών. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να διαμορφωθεί πτέρυγα για υποδοχή επισκεπτών από το εξωτερικό στο νοσοκομείο Ναυπλίου.

Σε σχέση με το γαστρονομικό τουρισμό θα πρέπει να επιταχυνθούν τα βήματα για την ανάδειξη όχι μόνο των διάσημων Πελοποννησιακών προϊόντων, μέλι, λάδι και κρασί, αλλά και πιο τοπικών προϊόντων της Αργολίδας, όπως οι γκόγκες και η αγκινάρα. Θα πρέπει να υπάρξει επίσης μεγαλύτερη συνεργασία των τοπικών παραγωγών με τα ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διάθεση των προϊόντων τους.  

Η διάχυση των ωφελειών του τουρισμού σε όλο το νομό θα πρέπει να είναι επίσης στόχος πρώτης προτεραιότητας. Στο άρθρο αυτό θα γίνει απλώς αναφορά στην πόλη του Άργους, η οποία παρά την εγγύτητά της στο Ναύπλιο και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εκτός του τουριστικού χάρτη. Αναβάθμιση λοιπόν του αρχαιολογικού χώρου, δημιουργία χώρου στάθμευσης κοντά του, άνοιγμα του αρχαιολογικού μουσείου, δημιουργία πεζοπορικής διαδρομής από το θέατρο στην πλατεία Αγίου Πέτρου και κατάλληλη προβολή αυτών των αλλαγών είναι τα πρώτα βήματα.

Τέλος όσο και αν ακουστεί αντιφατικό για ένα άρθρο που προσπαθεί να ανιχνεύσει μία διαφορετική ανάπτυξη και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Αργολίδας, ο τουρισμός από μόνος του δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και αναβάθμιση των υποδομών. Ολοκλήρωση λοιπόν του οδικού άξονα Αθήνα – Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, νέα δυναμικά αγροτικά προϊόντα και καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, λειτουργία βιοτεχνικού- βιομηχανικού πάρκου και, γιατί όχι, μία συστάδα (cluster) επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Το στρατόπεδο του Μηχανικού στο Ναύπλιο είναι σχεδόν κλειστό και οι μόνες ιδέες αξιοποίησης που έχουν ακουστεί είναι η εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών, ένα νέο πάρκο ή η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών για αξιωματικούς! Γιατί να μην παραχωρήσουμε ένα μέρος του δωρεάν με όλες τις αναγκαίες υποδομές σε νέους επιστήμονες με την εκ μέρους τους υποχρέωση για δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας;

Ηλίας Παπαδόπουλος

* Ο Ηλίας Παπαδόπουλου είναι ξεναγός, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας