ΡεπορτάζΑρχείο

Φίμωτρο στους διοικητές των νοσοκομείων της Πελοποννήσου

Φρένο στην επικοινωνία με τον τύπο επιχειρεί να βάλει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος με έγγραφό του προς τους διοικητές των νοσοκομείων που προΐσταται, τους ζητά να υποβάλλουν αίτηση πριν από οποιοδήποτε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Το έγγραφο που υπογράφεται από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη αφορά φυσικά και τους διοικητές των νοσοκομείων της Αργολίδας και της υπόλοιπης Πελοποννήσου .

Όπως αναφέρεται σε αυτό: «Σας γνωρίζουμε ότι για οποιοδήποτε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (είτε έντυπο, είτε ηλεκτρονικό, είτε τηλεοπτικό) θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη αίτηση προς την Υ.ΠΕ. και το ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ και αντίστοιχη γραπτή άδεια».

 

Ποιος διοικητής νοσοκομείου αντέδρασε έντονα

Προσπάθεια φίμωσης χαρακτηρίζει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης το παραπάνω έγγραφο.

Στην απάντησή του, που κοινοποιείται στους εργαζόμενους του ΠΓΝΙ και στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσίκαρης αναφέρει ότι το δικαίωμα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα της οποιασδήποτε σκοπιμότητας, και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να συνεργήσω στη φίμωση κανενός και πολύ περισσότερο να συμβάλω στην ποδηγέτηση της ενημέρωσης των πολιτών, που, κατά την άποψή μου, επιχειρείται με την εν λόγω εντολής σας. Ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις ενέργειές του, τις δηλώσεις του και τα γραφόμενά του. Είναι έξω και πέρα από κάθε δημοκρατική αρχή η με οποιαδήποτε μορφή λογοκρισία τους».

 

Διοικητής νοσοκομείου απειλεί το προσωπικό;

Σύμφωνος με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι και ο τέως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σημειώνει τα εξής:

«Ετσι θα πρέπει να απαντούν όλοι οι διοικητές νοσοκομείων. Δυστυχώς αντίστοιχες απαντήσεις δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου.
Αντίθετα: Στα περισσότερα νοσοκομεία — μεταξύ των οποίων και ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ νοσοκομείο στην Αθήνα — ο διοικητής καλεί το νοσηλευτικό προσωπικό στο αμφιθέατρο και τους “τριζει τα δόντια”. Απειλώντας τους ακόμη και με ΕΔΕ η με Εΐσαγγελέα αν τον “παρακούσουν”
».

 

Οι διοικητές της Αργολίδας και οι γιατροί

Προς το παρόν δεν έχουν εκφράσει τη γνώμη τους για το εν λόγω έγγραφο η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Μαρία Σαρίδη και ο Αναπληρωτής διοικητής, που προΐσταται του νοσοκομείου Ναυπλίου Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Ωστόσο με δήλωσή της η διοικήτρια του Γ.Ν. Αργολίδας, πριν την κοινοποίηση του εγγράφου, έχει δώσει το στίγμα ως προς την επικοινωνία με τον τύπο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πριν λίγες ημέρες πως «τα νοσοκομεία του νομού δεν κοινοποιουν ονόματα και στοιχεία τα οποία εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα», προσθέτωντας πως «Ο ΕΟΔΥ, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, είναι οι αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση των ΜΜΕ».

Εκτός από τους διοικητές, το έγγραφο δεν διευκρινίζει αν το φίμωτρο αφορά και τους γιατρούς.

Πάντως ο διοικητής του λαϊκού νοσοκομείου των Αθηνών Χρήστος Αντωνόπουλος έχει απαγορεύσει στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο για ότι έχει να κάνει με την διαχείριση κρουσμάτων σχετικά πανδημία του κορωνοϊού.